Oportunitatea germana

Joi, 04 Ianuarie 2007, ora 08:27
1039 citiri

Germania isi incepe presedintia europeana bine dispusa si constienta de responsabilitatea sa politica. Are in fata un semestru decisiv, care va coincide la 25 martie cu cea de-a 50-a aniversare a semnarii Tratatului de la Roma, in 1957, si care incepe cu intrarea in UE a doi noi membri, Romania si Bulgaria.

Propunerile presedintiei germane sunt detaliate intr-un document botezat cu titlul semnificativ "Impreuna vom reusi sa faurim Europa". In el se subliniaza ideea articularii unui nou consens, care sa reactiveze vechiul europenism al parintilor fondatori, depasindu-se astfel impasul in care UE se afla de cand Tratatul constitutional a fost blocat la referendumurile din Franta si Olanda in 2005. Obiectivul ar fi acela de a se relua strategia pasilor minimi, ce a dat rezultate atat de bune in trecut, dar cu ambitia de a reschita tratatul, de acum si pana la finalul presedintiei franceze, in 2008. Ar fi vorba de a-l imbunatati timp de doi ani, pentru a-l repune pe lina de plutire la alegerile europene din 2009, pentru aceasta fiind necesara ajungerea la o serie de acorduri partiale cu Franta si Olanda, precum si cu alte state ce nu au ratificat Constitutia.

Sunt unii care considera ca Europa are in timpul presedintiei germane singura ocazie adevarata de a face astfel ca ideea fondatoare care a fost aplicata acum jumatate de secol sa nu intre intr-un periculos proces de hibernare. In acest sens, traditionala pondere economica si comerciala germana - consolidata prin pozitia sa de centru geografic -, buna relatie pe care o mentine cu marii actanti ai UE si mai ales stabilitatea politica a guvernului de 'mare coalitie' pe care-l conduce Angela Merkel fac ca acest semestru sa fie privit de toti membrii UE ca o perioada potrivita pentru recuperarea optimismului pierdut si, o data cu el, a unei agende europeane care sa se afle la inaltimea provocarilor cu care se confrunta continentul.


Concret, Germania vrea sa abordeze reactivarea negocierii constitutionale, incadrandu-o intr-un context international. In acest cadru, Berlinul pretinde sa stabileasca un anumit fel de intelegere cordiala si de durata cu Rusia, nu numai pentru a clarifica problemele aprovizionarii energetice, de care depinde viitorul continentului, ci si cu obiectivul de a insera strategic fosta superputere intr-un scenariu de buna vecinatate care sa elibereze de tensiuni frontierele orientale ale UE.

Sursa: Rador