Merkel vrea reglementarea tuturor activitatilor de pe piata financiara

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 19:45
2099 citiri
Merkel vrea reglementarea tuturor activitatilor de pe piata financiara

Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri criticile la adresa politicii sale referitoare la zona euro, afirmand ca este inacceptabil ca aceia care solicita masuri curajoase pentru combaterea crizei datoriilor sa se opuna in acelasi timp masurilor de reglementare a pietelor financiare, potrivit Mediafax.

Merkel a afirmat la o conferinta organizata de sindicatul german IG Metall ca G20 nu a reusit sa isi respecte promisiunea de a nu lasa nereglementat niciun produs, jucator financiar sau vreo piata de profil, transmite Reuters.

Ea a spus ca va cere la summitul G20 care va avea loc in Cannes la inceputul lunii viitoare masuri pentru problema "bancilor prea mari pentru a cadea" si pentru activitatile bancare "din umbra".

In comentarii adresate voalat Statelor Unite si Marii Britanii, Merkel a criticat tarile din afara zonei euro care refuza sa accepte propunerile de taxare a tranzactiilor financiare.

"Nu se poate ca cei din afara zonei euro care ne-au presat in mod repetat sa luam masuri cuprinzatoare impotriva crizei datoriilor sa se asocieze in acelasi timp pentru a respinge introducerea taxei pe tranzactiile financiare. Este inacceptabil", a spus Merkel.

Ea a adaugat ca actorii pietelor financiare trebuie sa suporte costurile de combatere a crizei si ca va insista in acest sens pana va reusi, cel putin in Europa.

Autoritatile de la Washington si Londra s-au opus introducerii taxei, determinand Germania sa ia in considerare introducerea acesteia doar in zona euro.

Presedintele american Barack Obama si premierul britanic David Cameron au presat zona euro sa ia masuri curajoase pentru combaterea crizei datoriilor.

Tarile din afara uniunii monetare insista ca criza datoriilor din regiune sa fie tema centrala a summitului G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, prezidat de presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Merkel crede insa ca subiectul principal al reuniunii ar trebui sa fie reglementarea pietei financiare.

Ea a reiterat opozitia fata de emiterea de obligatiuni comune ale zonei euro.

Cancelarul a explicat ca problemele legate de datorii si competitivitate s-au acumulat pe parcursul anilor si nu pot fi rezolvate dintr-o data.

Merkel si Sarkozy au promis ca vor prezenta pana la sfarsitul acestei luni un plan cuprinzator pentru rezolvarea crizei datoriilor, dar Germania a minimizat posibilitatea unor noi masuri radicale.

#angela merkel, #summit g20, #zona euro, #criza datorii suverane , #stiri Angela Merkel