Merkel: statele UE sa respecte disciplina bugetara

Joi, 10 Martie 2011, ora 17:00
1319 citiri
Merkel: statele UE sa respecte disciplina bugetara

Toate guvernele din Uniunea Europeana trebuie sa adere la reguli bugetare pentru a stimula dezvoltarea si a face fata concurentei venite din tari precum China, Brazilia si India, a declarat cancelarul german Angela Merkel, in apropierea unui acord comunitar destinat cresterii competitivitatii, informeaza Mediafax.

In ajunul primului din cele doua summituri europene din aceasta luna, care au ca tema centrala rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro, Merkel a atras atentia asupra competitivitatii germane, aflata "sub asaltul" Chinei, Braziliei si Indiei, transmite Bloomberg.

Ea a spus ca Europa in ansamblul ei va fi capabila sa concureze la nivel mondial doar daca toata lumea va respecta regulile.

"Daca reprezentam impreuna Europa este important sa ne asiguram ca este puternica.

Nu putem sa cream reguli iar apoi sa le incalcam in mod repetat", a afirmat Merkel intr-un discurs sustinut la Demmin, in nordul Germaniei.

Comentariile lui Merkel mentin presiunile asupra statelor cu datorii mari, pentru a face mai mult in scopul reducerii deficitelor, in conditiile in care randamentele obligatiunilor Portugaliei si Greciei au atins niveluri record de la crearea euro, iar ratingul Spaniei a fost retrogradat joi de catre Moody's.

Pozitia cancelarului german risca sa adanceasca divergentele de opinie cu statele periferice din zona euro, intrucat insista pe adoptarea unor masuri de crestere a competitivitatii, la summitul de vineri, decat pe accentuarea eforturilor de combatere a crizei. 

#uniunea europeana, # ue, # acord comunitar, # angela merkel, # disciplina bugetara , #stiri Angela Merkel