Merkel si Sarcozy vor suspenda fondurile pentru tarile care nu-si reduc deficitele

Miercuri, 17 August 2011, ora 18:06
1458 citiri
Merkel si Sarcozy vor suspenda fondurile pentru tarile care nu-si reduc deficitele

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au propus suspendarea platii fondurilor structurale si de coeziune catre tarile din zona euro care sunt incapabile sa isi reduca deficitele bugetare,informeaza Mediafax. 

"In viitor, platile din fonduri structurale si de coeziune trebuie sa fie suspendate pentru tarile din zona euro care nu se conformeaza recomandarilor primite in procedurile pentru deficite excesive", au scris Merkel si Sarkozy intr-o scrisoare adresata presedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

Ei sustin ca aceste schimbari trebuie integrate in noile reglementari referitoare la fondurile structurale si de coeziune care vor fi propuse pentru viitorul plan financiar multianual care va intra in vigoare in 2014.

Trei fonduri, in valoare totala de 347,4 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013, permit UE sa acorde ajutoare financiare destinate programelor multianuale de dezvoltare regionala, negociate intre regiuni, tarile membre si Comisia Europeana.

Fondul de coeziune, Fondul european de dezvoltare regionala si Fondul social european reprezinta peste o treime din bugetul total al Uniunii.

Unele tari, intre care Germania, au propus de mai multe ori, pana acum fara succes, ca aceste fonduri sa fie alocate in anumite conditii.

Propunerea franco-germana sustine pozitia premierului olandez Mark Rutte, care a pledat marti pentru sanctionarea tarilor indisciplinate in privinta bugetelor.

Daca propunerea franco-germana va intra in vigoare, tari din zona euro cu deficite bugetare ridicate, precum Portugalia, Grecia, Irlanda si Italia, vor fi private de ajutoarele europene esentiale pentru imbunatatirea infrastructurii si dezvoltarea regionala.

#zona euro, #ajutoare europene, #deficite bugetare, #angela merkel, #nicolas sarkozy, #fonduri structurale , #stiri Angela Merkel