Merkel, Sarkozy si Juncker vor limitarea speculatiilor pe CDS-uri

Luni, 08 Martie 2010, ora 17:13
1320 citiri
Merkel, Sarkozy si Juncker vor limitarea speculatiilor pe CDS-uri

Cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker lucreaza la unele propuneri comune pentru reglementarea speculatiilor asupra produselor financiare derivate, in special CDS-urile, a precizat luni Berlinul, potrivit AFP, citat de NewsIn.

Acestia vor prezenta o "initiativa comuna" Comisiei Europene, care ar urma sa "limiteze speculatiile impotriva statelor", a spus purtatorul de cuvant al cancelarului german, Ulrich Wilhelm.

CDS-urile (Credit Default Swaps) sunt instrumentele financiare folosite de investitori pentru acoperirea fata de riscurile de creditare. Ele fac obiectul unei piete enorme, puternic speculative si deconectate de detinerea titlurilor pe care trebuie sa le acopere.

Acestea sunt in prim plan in prezent, mai ales ca urmare a crizei prin care trece Grecia, ce a determinat mai multe tari sa se pronunte in ultima vreme pentru reglementarea mai buna a acestei piete opace. CE a indicat saptamana trecuta ca are in vedere o reglementare in acest sens.

Wilhelm a precizat ca interzicerea CDS-urilor va fi dificila, iar un purtator de cuvant al ministerului german de finante a adaugat ca nu trebuie luate masuri exagerate, deoarece CDS-urile au utilitatea lor, permitand asigurarea fata de riscul de insolvabilitate.

"Exista un consens international extins asupra a ceea ce este de facut. Suntem increzatori ca vom gasi mecanismul adecvat", a mai spus purtatorul de cuvant al cancelarului german.

Pe 28 februarie, ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, se pronunta - in nume personal - in favoarea unei reglementari foarte riguroase in ce priveste primele de risc de tara (CDS).

"Cred ca produsele derivate (...), CDS-urile, ar trebui sa fie reglementate foarte riguros si plafonate sau chiar interzise".

#Merkel, #Sarkozy, #Juncker, #cds , #stiri Angela Merkel