Cancelarul german Angela Merkel a declarat ieri, dupa summitul european consacrat crizei economice, ca gazoductul european Nabucco nu trebuie subventionat din bani publici, informeaza Reuters.
UE sprijina proiectul Nabucco pentru a-si reduce dependenta energetica fata de Rusia. Conducta va transporta gaz din regiunea caspica prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la hub-ul de distributie din Austria. Proiectul a suferit insa mai multe amanari, din lipsa de finantari si de resurse de gaz suficiente pentru a-i garanta rentabilitatea.
Declaratia lui Merkel intervine dupa apelurile de garantare a finantarii de catre Uniunea Europeana. Azerbaidjanul, principala tara furnizoare a conductei pana in prezent, ezita sa se angajeze ferm in proiect pana cand nu va fi clara finantarea. Pe de alta parte, bancile ezita sa se implice pentru ca resursele de gaz nu sunt sigure.
Bruxelles-ul a propus recent sa aloce 3,5 miliarde de euro din fondurile europene pentru proiecte energetice-cheie, precum gazoductul Nabucco, pentru a evita o repetare a recentei crize a gazelor ruso-ucrainene.
Comisia Europeana a repartizat aceste 3,5 miliarde de euro intre toate tarile UE, in conditiile in care guvernele, confruntate cu criza economica, privesc cu scepticism finantarea proiectelor pe termen lung. Bruxelles-ul a repetat ca aproape trei saptamani de suspendare a livrarilor de gaz rusesc via Ucraina au demonstrat ca aceste proiecte sunt mai necesare ca niciodata.
O decizie in privinta finantarii Nabucco va fi anuntata la un summit energetic din 7 mai.
La randul sau Banca Mondiala a anuntat ca vrea sa sprijine financiar proiectul Nabucco, daca se va ajunge la o intelegere privind furnizarea de gaze naturale, intre membrii consortiului si tarile furnizoare.