Merkel critica bancile centrale pentru masurile luate in contextul crizei

Marti, 02 Iunie 2009, ora 15:55
1232 citiri
Merkel critica bancile centrale pentru masurile luate in contextul crizei

Cancelarul german Angela Merkel a criticat marti bancile centrale, punand la indoiala deciziile acestora de a lua masuri non-standard pentru lupta impotriva crizei si cerand o revenire la decizii "rationale" privind politica monetara, scrie Reuters, citat de NewsIn.

"Privesc cu mult scepticism extinderea atributiilor Federal Reserve", a spus Merkel. Aceasta a criticat si Bank of England, pentru masurile proprii luate.

Merkel a subliniat ca bancile trebuie sa se reintoarca la politici monetare independente

"Si Banca Centrala Europeana a cedat in fata presiunilor internationale, prin cumpararea de obligatiuni ipotecare", a spus Merkel.

Declaratiile cancelarului german vin cu doua zile inainte ca BCE sa detalieze programul in valoare de 60 miliarde euro pentru cumpararea de obligatiuni ipotecare, pentru sprijinirea creditarii si a economiei.

Majoritatea bancilor centrale majore, precum Federal Reserve si Bank of England, au implementat masuri non-standard mai agresive decat Banca Centrala Europeana (BCE), cum ar fi cumpararea de active.

Federal Reserve, de exemplu, a anuntat in martie ca va cumpara obligatiuni guvernamentale pe termen lung de 300 miliarde dolari, pentru prima data din anii '60.

Luna trecuta, Bank of England a crescut limita pentru programul de cumparare a activelor, la 125 miliarde lire sterline.

Analistii estimeaza ca masurile adoptate de Federal Reserve si Bank of England ajung la 8% si 2% din produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite, respectiv al Marii Britanii, fata de 0,6% cat acopera programul BCE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # obligatiuni, # active, # BCE , #stiri Angela Merkel