Merkel: ajutoarele europene pentru Grecia nu sunt garantate

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 15:11
1322 citiri
Merkel: ajutoarele europene pentru Grecia nu sunt garantate

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat Grecia si restul zonei euro ca acordarea pachetului de ajutoare nu este o afacere garantata, ci este conditionata de masurile de reducere a deficitului, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

"Am spus in ultimele saptamani ca Grecia trebuie sa-si faca mai intai temele", a declarat Merkel, avertizand ca, inainte de a debloca fondurile pentru Grecia, vrea sa vada programul de reducere a deficitului.

Declaratiile cancelarului vin in contextul in care aceasta incearca sa calmeze nemultumirile cetatenilor, inainte de alegerile din 9 mai.

Grecia plateste pretul incercarilor lui Merkel de a mentine coalitia la conducerea Germaniei.

Costurile de creditare pentru Grecia au avansat din nou luni, in contextul in care investitorii se tem ca pachetul de ajutoare finantat de tarile europene si de Fondul Monetar International (FMI) nu va primi toate aprobarile necesare pentru a fi aplicat.

Grecia va trebui sa achite 8,5 miliarde euro luna viitoare, pentru o serie de titluri de stat ce vor ajunge la scadenta, iar diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Grecia si randamentul celor emise de Germania a crescut la 6,52 puncte procentuale.

Randamentele s-au mentinut marti aproape de nivelul record, in contextul in care investitorii se tem ca Grecia va solicita amanarea sau reducerea datoriilor.

"Sarada conditiilor continua, iar pietele incep sa mizeze din ce in ce mai mult pe o restructurare a datoriilor", a declarat Mehernosh Engineer, strateg in cadrul BNP Paribas, care subliniaza ca Germania nu a luat inca un angajament concret pentru ajutarea Greciei.

Merkel a incercat sa atenueze opozitia opiniei publice din Germania, spunand ca ajutoarele ar avea ca scop sustinerea euro, nu salvarea unui stat care a cheltuit mai mult decat isi putea permite.

"Nu facem asta pentru ca suntem de parere ca Grecia are nevoie de ajutor, ci pentru ca suntem interesati de stabilitatea monedei europene.

Nu puteam sta deoparte cand moneda este amenintata", a spus Merkel.

Potrivit unui sondaj realizat de grupul Welt si de televiziunea franceza France 24, circa 57% dintre germani considera ca acordarea de ajutoare financiare pentru Grecia reprezinta o "decizie proasta" si numai 33% dintre cei chestionati sunt de acord cu sustinerea financiara.

Germania, cea mai mare economie europeana, ar urma sa fie principalul contribuitor la planul de salvare.

La un nivel total al ajutoarelor de 30 miliarde euro, Germania ar urma sa contribuie cu circa 8,4 miliarde euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutoare, #europene, #grecia, #merkel , #stiri Angela Merkel