Merkel: Aderarea Romaniei la Schengen va depinde de securizarea frontierelor UE

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 12:44
1255 citiri
Merkel: Aderarea Romaniei la Schengen va depinde de securizarea frontierelor UE

Aderarea Romaniei la Schengen va depinde de modul in care sunt respectate conditiile tehnice pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si nu de problema integrarii romilor, a declarat, la Bucuresti, cancelarul german Angela Merkel, la finalul discutiei cu premierul Emil Boc, precizeaza Mediafax.

"Exista criterii clare pentru aderarea la Spatiul Schengen. Cea mai importanta problema este daca suntem asigurati ca acordarea vizelor la frontierele externe ale UE este efectuata fara coruptie si ilegalitati. Problema integrarii romilor nu are un rol in ceea ce priveste criteriile pentru Spatiul Schengen, important este sa se garanteze ca la granitele externe ale UE sunt indeplinite conditiile tehnice", a spus Merkel.

Ea a aratat ca in luna noiembrie va fi realizata o evaluare a modului de indeplinire a acestor criterii si ca autoritatile germane se vor baza pe datele furnizate de catre Comisia Europeana.

Cancelarul german a aratat totodata ca autoritatile romane trebuie sa continue procesul de reforma in principal in domeniul justitiei si ca Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul al Comisiei Europene reprezinta un ajutor prin care Guvernul de la Bucuresti sa inteleaga unde se afla in acest proces.

"Trebuie continuat procesul de reforma, nu ati ajuns la capatul drumului. Mecanismul de Cooperare si Verificare este un ajutor pentru a vedea unde va aflati acum", a spus Merkel.

Cancelarul a aratat totodata ca Germania este dispusa sa asiste Romania in absorbtia fondurilor comunitare.

Premierul Emil Boc a aratat la randul sau ca a transmis cancelarului german ca Romania este constienta de responsabilitatile pe care le are in securizarea frontierelor externe ale UE si ca este decisa sa incheie procesul de aderare la Schengen in luna martie 2011, indeplinind conditiile tehnice, dar si ca aderarea nu trebuie blocata pe criterii politice.

"Aderarea nu trebuie blocata pe criterii politice daca sunt indeplinite obiectivele tehnice", a spus Boc. 

#aderare, #frontiere, #romi, #schengen, #ue , #stiri Angela Merkel

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. România pune piciorul în prag: S-a opus unui proiect major al Uniunii Europene
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”