Merkel: Acordarea unui ajutor rapid Greciei nu este solutia buna

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 13:35
1431 citiri
Merkel: Acordarea unui ajutor rapid Greciei nu este solutia buna

Cancelarul german Angela Merkel a reiterat miercuri opozitia tarii sale fata de sustinerea Greciei, apreciind ca a face un astfel de gest catre Atena nu este raspunsul bun, ci trebuie "atacata problema de la radacina", relateaza AFP, citat de NewsIn.

"O manifestatie de solidaritate rapida nu poate fi raspunsul bun", potrivit cancelarului conservator, care a vorbit in fata deputatilor germani.

In schimb trebuie "atacata problema de la radacina", astfel incat Grecia sa puna ordine in finantele sale, a adaugat ea.

Nu trebuie acordat "un ajutor prematur, ci facuta ordine in tot, altfel va fi fatal", a spus Merkel.

Germania este foarte reticenta in a oferi sustinere financiara Atenei.

Ministrii din finante din Zona euro au decis, totusi, luni seara, marile linii ale unui eventual plan pentru ajutatea Greciei, in cazul in care va avea nevoie.

Dar Berlinul a repetat ca Grecia nu a cerut ajutor si ca masurile de ajutor luate in calcul, care nu sunt, in niciun caz, "o decizie politica", nu ar trebui puse in aplicare.

Cancelarul considera ca Grecia este vinovata pentru problemele sale. Nu speculatiile de pe pietele financiare au pus Atena intr-o postura proasta, ci "incalcarea ani la rand a Pactului de Stabilitate", a amintit ea, precizand ca speculatiile nu au facut decat sa "consolideze" acest efect.

Grecia se confrunta cu o datorie si un deficit bugetar enorme.

Anuntarea acestor cifre a generat o criza de incredere, iar tara nu se poate refinanta de pe piete decat la un pret mare, ceea ce exacerbeaza problemele.

In replica, Guvernul a lansat o serie de reforme si de masuri drastice de economisire, pe care Merkel le-a salutat miercuri.

Cancelarul s-a pronuntat si in favoarea posibilitatii de a excude o tara din Zona euro, o eventualitate pe care a evocat-o deja ministrul sau de finante, Wolfgang Schäuble.

Aceasta ar trebui sa fie o "ultima solutie", "cand o tara nu indeplineste conditiile" in repetate randuri, a declarat ea.

Mecanismele Pactului european de stabilitate si crestere, care prevede in special penalitati financiare si amenzi pentru cei care incalca regulile bugetare, nu sunt adaptate, in masura in care o tara "nu poate plati atunci cand nu are bani", cum este in prezent cazul Greciei, a declarat ea.

Germania este luata in vizor in prezent, in Europa.

Pe langa divergentele privind Grecia, ea se confrunta cu criticile unor parteneri privind politica economica, care ar neglija consumul in favoarea exporturilor, in detrimentul partenerilor sai.

Ministrul francez de finante Christine Lagarde a sugerat miercuri ca Germania sa isi scada impozitele pentru a stimula consumul si, indirect, exporturile franceze. 

#merkel, # ajutor, # grecia , #stiri Angela Merkel