Lira sterlina, mai ieftina ca niciodata

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 09:20
1290 citiri
Lira sterlina, mai ieftina ca niciodata

Banca Angliei a coborat, din nou, nivelul dobanzii de referinta, extinzand astfel setul celor mai agresive masuri din istoria sa, in incercarea de a opri o recesiune din ce in ce mai adanca.

Ajustarea, de jumatate de punct procentual, aduce nivelul dobanzii cheie la 1%, ceea ce reprezinta cel mai scazut nivel din istoria institutiei, istorie care incepe in 1694, informeaza Bloomberg. Ieftinirea monedei nationale engleze a corespuns perfect cu estimarile a 61 de economisti intervievati, in aceasta problema, de catre publicatia citata inaintea anuntului.

Economia britanica se va contracta, in acest an, cel mai mult dupa 1946 si intr-un ritm mult mai rapid decat al celorlalte tari industrializate, conform prognozelor FMI. Primul ministru englez, Gordon Brown, a acordat Bancii Centrale putere economica de interventie in valoare de 50 miliarde lire sterline (73 miliarde dolari).

Companiile financiare americane, salvate la supra-pret

O organizatie de supravegere a activitatii guvernului din Statele Unite a raportat faptul ca institutiile financiare au primit anul trecut sprijin in valoare de 78 miliarde de dolari prin supra-evaluarea actiunilor si a altor active pe care guvernul le-a primit in schimbul acestor ani, anunta Associated Press.

Discrepanta majora identificata de catre organizatie este intre pretul de catre oficialitati platit si valoarea in piata de capital, la momentul tranzactiei. Astfel, AIG (American International Group), companie considerata prea mare pentru a fi lasata sa falimenteze, a primit de la Trezorerie un ajutor in valoare de 40 miliarde dolari, pentru active care, pe piata, valorau 14.8 miliarde.

Constatarile vin in completarea ingrijorarii legislativului cu privire la eficienta planului de salvare TARP (Troubled Asset Relief Program), in valoare de 700 miliarde.

Somaj in crestere, in China

Sute de mii de muncitori se intorc mai devreme din satele lor, la sfarsitul sarbatorii Anului Nou chinezesc, cu speranta ca isi vor gasi un loc de munca.

Beijingul a facut publica cifra muncitorilor fara un loc de munca: 20 de milioane din cei 130 de milioane de muncitori din China sunt fara locuri de munca, informeaza The New York Times. Multe fabrici amana momentul deschiderii data fiind scaderea dramatica a cererii pentru produsele pe care acestea le fabrica si care erau, in cea mai mare parte, destinate exportului in Statele Unite si Europa.

In aceste conditii, fortele de securitate si politia sunt mobilizate pentru a preveni eventualele revolte populare in cea de-a treia economie a lumii.

Germania convoaca un Summit pentru solutionarea crizei economice

Germania impreuna cu cinci mari organizatii financiare si economice internationale au stabilit ieri sa adopte masuri "hotarate si coordonate" pentru a face fata crizei financiare mondiale.

"Este o criza globala si necesita solutii globale", conform unei declaratii oficiale facute dupa convorbirile dintre Angela Merkel si conducatorii Fondului Monetar International (FMI), Bancii Mondiale, Organizatiei Mondiale a Comertului (WTO), Organizatiei Internationale pentru Forta de Munca (ILO) si Organizatiei Mondiale pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), informeaza Deutsche Welle.

In cadrul intrunirii a fost creionata o perspectiva sumbra asupra mediului economic actual, dar si indemnuri la adresa tarile afectate sa "reziste tendintelor protectioniste" si sa colaboreze pentru redeschiderea comertului global.

Participantii au subliniat si importanta construirii unui cadru legislativ ferm care, pe viitor, sa limiteze excesele din pietele financiare si la limiteze posibilitatea aparitiei unei crize similare.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lira, # coborare, # recesiune , #stiri Angela Merkel