Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liderii europeni intentioneaza sa salveze Constitutia europeana

Liderii europeni intentioneaza sa salveze Constitutia europeana

Liderii europeni au accelerat pregatirile in vederea revigorarii Constitutiei Uniunii Europene (UE) aflate in impas, ca urmare a unei provocari politice, privind incercarea de modernizare a normelor si a institutiilor clubului european, care se extinde cu repeziciune.

Germania, care isi asuma presedintia UE la data de 1 ianuarie 2007, doreste ca statele membre sa ajunga la un consens, pana la sfarsitul anului 2007, referitor la partile Constiutiei care pot fi salvate.


Totusi, in contextul summitului UE de la Bruxelles, de vineri, 15 decembrie, au existat semne potrivit carora tensiunile politice, referitor la viitorul Tratatului constitutional, ar putea reapare anul viitor.
Spania si Luxemburg au anuntat ca vor organiza o conferinta "intre prieteni, pe marginea Constitutiei", la Madrid, la mijlocul lunii ianuarie, la care vor participa cele 18 state care au ratificat deja Constitutia si doresc pastrarea celor mai multe puncte stipluate de aceasta.
Totusi, aluzia lor, potrivit careia Franta si Olanda - care au respins textul Constitutiei Europene in 2005 - trebuie invitate la o reuniune ulterioara, in luna februarie, a provocat nemultumire la Paris si la Haga, care se simt expuse presiunilor.
Referindu-se la aceasta initiativa, presedintele francez, Jacques Chirac, a declarat cu nonsalanta: "Nu stiu de ce se acorda atata atentie acestei chestiuni".
O serie de state care au respins Tratatul constitutional sau care nu l-au ratificat inca - printre care Franta, Olanda, Marea Britanie si Republica Ceha - doresc ca orice text nou sa fie la obiect si clar.


Mirek Topolanek, premierul ceh, a descris joi, 14 decembrie, problema Constiutiei, ca find "neimportanta". Inainte de a prelua mandatul de premier, acesta a dat dovada de mai multa duritate, descriind-o drept "o prostie incredibila".


Angela Merkel, cancelarul german, a declarat ca stabilirea unui nou Tratat constitutional este o preconditie a oricarei extinderi viitoare a blocului european, dupa aderarea Bulgariei si a Romaniei, la 1 ianuarie 2007. "A existat un consens larg, privind faptul ca actuala Constiutie nu este compatibila cu o viitoare extindere", a afirmat ea.


La randul sau, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, are convingerea ca statele membre - printre care si sutinatorii extinderii blocului european, cum este cazul Marii Britanii - sunt de parere ca se impune solutionarea acestei chestiuni curand.


Reluarea eforturilor privind reforma constiutionala a survenit in ziua in care liderii euroepeni au anuntat adoptarea de noi norme mai dure, in cazul extinderii viitoare a blocului european, mentinand deschisa usa Uniunii pentru state precum cele din Balcanii de Vest si, in cele din urma, pentru Turcia.


Potrivit declaratiei summit-ului, noiile conditii privind acordarea calitatii de stat membru al UE vor fi mai dure, context in care se va tine seama mai mult de chestiunile de ordin politic, ca si de nivelul coruptiei in tara aplicanta.


Declaratia specifica, totodata, si faptul ca o extindere viitoare depinde de reformele privind bugetul clubului european, ca si a abilitatii UE "de a functiona eficient" - referire la reformele continute de Tratatul constitutional.


Acestea presupun o Comisie Europeana redusa, numirea unui ministru de externe al UE, care sa-i inlocuiasca pe cei doi oficiali pe probleme de politica externa, votarea reformelor in vederea imbunatatirii adoptarii deciziilor, ca si crearea unei presidentii pe perioada nedeterminata a Uniunii.


Matti Vanhanen, premierul Finlandei si gazda summit-ului, a insistat ca nu exista "nici un nou criteriu" pentru obtinerea calitatii de membru cu drepturi depline a UE si ca state precum Turcia continua sa fie binevenite in blocul european, in ciuda suspendarii partiale a negocierilor de aderare cu Ankara.


Premierul britanic, Tony Blair, a declarat ca, anul viitor, Germania ar putea propune deschiderea negocierilor, in cazul a 35 de "capitole" cu Turica. Cipru a semnalat, din nou, vineri, 15 decembrie, faptul ca ar putea bloca aceste negocieri.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 888 ori