Interviu cu Angela Merkel - Europa ramane la extindere

Vineri, 23 Martie 2007, ora 06:16
1243 citiri

Berlin. Sfarsit de saptamana, la intalnirea sefilor de stat ale UE de la Berlin pentru sarbatorirea celor 50 de ani ai Uniunii. Dar in culise ramane intrebarea: cum va actiona in continuare Uniunea? In interviul dat ziarului Westfalische Rundschau, cancelarul Angela Merkel prezinta obiectivele si sansele forurilor europene.

Reporter: Doamna cancelar, e greu ca toate cele 27 de state membre ale UE sa incapa sub o singura palarie. Obtineti cumva toate semnaturile sub Declaratia de la Berlin?

Angela Merkel: Nu trebuie sa semneze decat trei: presedintele Comisiei, presedintele Parlamentului si presedintele Consiliului. Ceilalti trebuie sa fie, desigur, de acord. Noi inca lucram la problema votului. In unele pasaje esentiale avem deja unanimitate. In ceea ce priveste restul, va trebui ca Uniunea Europeana sa stabileasca unele echilibre privind pacea, prosperitatea, desfiintarea granitelor, piata interna, regimul fostelor tari din blocul de est.

Reporter: Care ar fi pentru dumneavoastra cea mai mare realizare?

Angela Merkel: Ea consta in ceva care se masoara mai greu: este faptul ca se acomodeaza unii cu altii, ca se accepta unii pe ceilalti. Cand noi in Germania ne gandim la integrare, nu mai vorbim de italieni, spanioli sau francezi. Tanara generatie va traversa in mod natural granitele lumii.

Reporter: De ce sunt atat de importante discutiile de la Berlin pentru cel mai ambitios dintre obiectivele dumneavoastra din aceste sase luni de presedintie a UE?

Angela Merkel: In ambele referendumuri, din Franta si Olanda, au aparut retineri in legatura cu unele probleme de baza carora, in mod paradoxal, Constitutia le dadea un raspuns bun, regla mai clar anumite competente si oferea mai multe posibilitati cetatenilor, pe care multi nu le-au inteles, mai ales populatia. De aceea eu sunt pentru o Europa a proiectelor, ca oamenii sa vada in mod concret la ce este buna Europa pentru ei, cum ar fi de pilda problema roaming-ului pentru telefoanele mobile. Si acum doua saptamani am vorbit despre energie si despre schimbarile climei in termeni care arata ca Uniunea Europeana se preocupa de aceste probleme si le poate rezolva. Oamenii trebuie sa vada cum putem actiona solidar si ca UE trebuie sa fie capabila sa actioneze si in viitor.

Reporter: Vreti ca in iunie sa prezentati un plan pentru viitoarea Constitutie.

Angela Merkel: E nevoie de imbunatatirea capacitatii juridice a UE. Nu ma gandesc atat la ce s-a intamplat, ci lucrez mai ales la ceea ce trebuie facut. Eficienta celor 27 de state nu este garantata integral de Tratatul de la Nisa. Nu e clar, de exemplu, cati membri trebuie sa aiba Comisia si nu putem primi un membru nou cum ar fi, de pilda, Croatia.

Reporter: Totusi la summitul privitor la clima Uniunea Europeana s-a aratat eficienta.

Angela Merkel: Da, am prezentat un plan de actiune privind energia. Pentru a trece la actiune avem nevoie, insa, de mai multa competenta in domeniul politicii energetice.

Reporter: Comunitatea Economica Europeana se cladea acum 50 de ani pe experienta traumatica a celui de al doilea razboi mondial, cu peste 50 de milioane de morti. Cum vreti sa claditi acum Europa celor 27?

Angela Merkel: Europa trebuie sa se cladeasca din nou pentru ca acum ocupa o pozitie deosebita in lume. Sa privim in urma: dupa cel de al doilea razboi mondial, UE s-a ridicat relativ repede - si cu ajutor din partea Statelor Unite ale Americii. Impreuna cu NATO s-a creat o mai puternica alianta. Dupa terminarea razboiului rece, odata cu globalizarea economiei mondiale, lumea s-a schimbat complet. Urmarea este un avant economic in China, India, America de sud, Coreea de Sud si in alte tari. Tot acum a venit si terorismul, ca o noua forma de amenintare.

Reporter: Ce consecinte intrevedeti?

Angela Merkel: Intrebarea este: Ce fel de model sa adoptam in viata noastra economica si sociala europeana in aceasta lume? Sunt sigura ca o tara singura nu poate face fata unor asemenea provocari. Daca noi impreuna, cei 480 milioane de oameni din UE, vom gasi un mod de a trai fericiti, vom putea apoi rezolva o sumedenie de alte probleme precum proprietatea spirituala, problema patentelor, pentru ca ele sunt foarte importante pentru competitivitatea noastra.

Reporter: UE are deja 27 de state membre, altele se pregatesc. Sunt prea multe. Cate state va avea UE la a suta aniversare? Vor fi atunci "Statele Unite ale Europei"?

Angela Merkel: Las asta pe seama UE. Cand statele nu se vor putea descurca singure, va trebui sa intarim conlucrarea. Urmatorul pas va trebui sa fie politica interna si legalitatea. De migratie si de terorism va trebui sa ne ocupam tot impreuna. Ca si de criminalitatea internationala. In 2057, toate tarile EU vor adopta euro si tarile din Balcanii de Vest vor putea fi in UE.

Reporter: Pe de alta parte, va exista si o zona a partenerilor privilegiati?

Angela Merkel: Avem nevoie de noi forme calitative ale cooperarii, cu intelegeri intre parteneri. Eu vorbesc adesea de imbunatatirea politicii de buna vecinatate. In legatura cu Turcia m-am exprimat pentru un parteneriat privilegiat.

Reporter: Multi oameni nu inteleg cum functioneaza Europa.

Angela Merkel: E greu de inteles complicatul proces al deciziilor luate in comun de Comisie, Parlament, Consiliu. In Germania, noi am inteles, de exemplu, ce se intampla in Bundesrat si in Bundestag. Desigur ca avem de construit o Europa a Oamenilor. Sigur ca unele lucruri se pot invata si la scoala. Iar dupa 50 de ani, ne-am putea gandi, de exemplu, sa construim si o Casa a Istoriei Europene.

Sursa: Rador