Interesul Rusiei pentru campionii industriali europeni genereaza ingrijorare

Luni, 25 Septembrie 2006, ora 07:24
860 citiri

Rusia manifesta interes pentru campionii industriali europeni, motiv de ingrijorare pentru partenerii sai, printre aceste actiuni fiind participarea unei banci publice rusesti la licitatia pentru gigantul aeronautic european EADS si esecul fuziunii Arcelor-Severstal, anunta, duminica AFP. Ambitiile Moscovei de a ajunge sa detina o minoritate de blocaj din capitalul social al companiei EADS au fost luate in discutie, sambata, la un mini-summit Franta-Rusia-Germania, la Compiegne, langa Paris.

Vladimir Putin a incercat sa isi linisteasca partenerii de negocieri, presedintele francez Jaques Chirac si cancelarul german Angela Merkel, afirmand ca majorarea numarului de actiuni detinut la EADS nu reprezinta semnul unui comportament agresiv al Rusiei.

In cazul fuziunii Arcelor-Severstal, preferarea grupului indian Mittal, in detrimentul Severstal, a fost perceputa ca un afront la Moscova. La Compiegne, presedintele Putin a solicitat liberalizarea pietei europene a combustibilului nuclear, sector in care Rusia pierde, anual, intre 200 si 300 de milioane de dolari.

Conform cotidianului de afaceri rus, Vedomosti, autoritatile ruse vor negocia cu Franta si Germania posibilitatea intrarii Rusiei in consiliul de administratie al gigantului european de aeronautica EADS. In cazul companiei EADS, intrarea in consiliul de administratie presupune revizuirea pactului de actionariat. Acest acord, semnat in anul 2000 prevede ca membrii in consiliul de administratie vor fi numiti de actionarii principali germani si francezi. Intrarea Rusiei in consiliul de administratie al EADS ar trebui sa fie facuta printr-un acord politic, sublinia saptamana trecuta cotidianul Vedomosti.

Grupul EADS detine 10% din constructorul de avioane de vanatoare rus Irkut, care va fi integrat in OAK. Actionarii de referinta ai EADS sunt statul francez, care detine o participatiune de 15%, grupul francez Lagardere, detinator a unei participatiuni de 15% si grupul german DaimlerChrysler care controleaza 22,32% din EADS. Spania, prin holdingul SEPI, detine 5,5% din EADS.

NewsIn

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...