Grecia trebuie sa garanteze in fata Frantei ca va respecte tintele de deficit

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 16:59
1291 citiri
Grecia trebuie sa garanteze in fata Frantei ca va respecte tintele de deficit

Franta va cere Greciei garantii ca va respecta tintele de deficit impuse drept conditii pentru un plan de ajutor extern suplimentar, miercuri, intr-o teleconferinta la care va participa si cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat un purtator de cuvant al executivului francez, anunta Mediafax.

Autoritatile franceze nu vor face niciun anunt si nici nu vor informa jurnalistii dupa teleconferinta de la 16 GMT (19:00 ora Romaniei) dintre presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul Greciei, George Papandreou. Subiectul discutiilor va fi situatia statului elen si criza din zona euro, a spus purtatorul de cuvant.

Marile economii din zona euro au tot mai putina rabdare in privinta esecului Greciei de a indeplini tintele de reforma fiscala si structurala stabilite prin programul de ajutor extern de la UE si FMI, in contextul impactului asupra pietelor financiare al informatiilor ca statul elen ar putea intra in incetare de plati sau ar putea parasi zona euro. 

"Pe de o parte exista angajamentul creditorilor, care trebuie finalizat, dar si cel al guvernului si parlamentului de la Atena de a adopta o serie de masuri. Acesta este subiectul discutiilor de astazi (miercuri, n.r.)", a spus purtatorul de cuvant.

Parlamentele din zona euro nu au finalizat, inca, adoptarea de amendamente bugetare necesare pentru pachetul suplimentar de ajutor extern pentru Grecia, anuntat in iulie.

"Planul a fost validat de FMI. Este un plan credibil pentru a pune Grecia din nou pe o cale sustenabila. Vrem garantii ca planul de recuperare va fi pus in aplicare", a adaugat reprezentantul executivului francez.

Liderii politici europeni au avertizat ca vor bloca a sasea transa de ajutor financiar pentru Grecia, din cauza derapajelor fiscale, insa Sarkozy a reafirmat, intr-o sedinta de guvern, determinarea sa si a cancelarului Merkel de a salva Grecia.

"A reiterat soliditatea parteneriatului franco-german in apararea zonei euro. Presedintele si premierul Frantei au reafirmat determinarea de a face tot posibilul pentru a salva Grecia", a spus purtatorul de cuvant.

Contractia economiei Greciei este estimata la peste 5% pentru acest an, in timp ce somajul a trecut peste 16%. Dificultatile economice si politice tot mai mari ale Greciei, impreuna cu esecurile repetate de a respecta obiectivele bugetare stabilite cu UE si FMI ridica indoieli in privinta economiei.

#deficit grecia, #zona euro, #reforma fiscala, #criza grecia , #stiri Angela Merkel