Grecia se inarmeaza cu banii de la Germania

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 19:03
1557 citiri
Grecia se inarmeaza cu banii de la Germania

Berlinul este suparat pentru ca statul elen, deja supraindatorat, va cumpara nave de razboi de la Franta. Firmele si politicienii din Germania sustin ca pana la urma, pentru acord vor plati chiar contribuabilii germani si insista ca Angela Merkel, cancelarul german, sa intervina.

Acordul risca sa tensioneze relatiile dintre Franta si Germania, scrie Der Spiegel

Grecii ar putea plati peste un miliard de euro pentru 4 nave de razboi luate de la francezi, acest contract riscand sa tensioneze relatiile dintre Germania si Franta.

Potrivit informatiilor obtinute de Der Spiegel, Franta isi doreste sa completeze flota Greciei cu pana la patru fregate noi si este dipusa sa isi primeasca banii in termen de 5 ani.

In total, Grecia ar putea plati pana la 300 milioane de euro (aproximativ 412 milioane de dolari).

Acordul prevede ca statul elen sa beneficieze si de un discount semnificativ, de pana la 100 milioane de euro. Fregatele pe care le-ar putea primi Grecia sunt concepute pentru a evita detectia radar si sunt construite de o companie detinuta de statul francez, DCNS.

Conform contractului, Grecia are dreptul sa le foloseasca gratuit in primii cinci ani, dupa care va achita pretul de 300 de milioane de euro.

De ce sunt de fapt suparati germanii

Interesant este ca pe germani nu ii supara atat de mult acordul, cat faptul ca grecii nu cumpara si de la ei.

Intr-o scrisoare adresata guvernului german, un director din cadrul ThyssenKrupp s-a plans ca vasele vor fi finantate, intr-un final, de contribuabilii germani, pentru ca statul elen va fi obligat sa isi restructureze datoriile,

Uwe Beckmeyer, membru in Parlamentul german, sustine chiar ca in joc sunt slujbele germanilor si i-a cerut cancelarului Angela Merkel sa intervina pentru a-l opri pe presedintele Sarkozy sa aprobe acordul.

#Conflict Germania Grecia, #grecia datorie, #Grecia cumpara fregate , #stiri Angela Merkel