Grecia: reducere suplimentara a deficitului cu 4,8 miliarde euro

Marti, 02 Martie 2010, ora 23:11
1311 citiri
Grecia: reducere suplimentara a deficitului cu 4,8 miliarde euro

Guvernul elen va anunta miercuri o reducere suplimentara a deficitului bugetar cu 4,8 miliarde euro, in urma presiunilor Uniunii Europene si investitorilor de a lua noi masuri de austeritate, potrivit Bloomberg, care citeaza o sursa avizata.

Noile masuri vor include majorarea accizelor la tutun si alcool si a altor taxe, precum si reducerea suplimentara a cheltuielilor cu personalul bugetar, ce va viza in special sporurile angajatilor publici, potrivit sursei mentionate.

Luni, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat la Atena ca Grecia trebuie "sa analizeze masuri suplimentare" de iesire din criza, dupa o intalnire cu ministrul grec de finante, George Papaconstantinou.

"Vreau sa incurajez autoritatile grecesti sa analizeze masuri suplimentare in zilele urmatoare, pentru a atinge acest obiectiv", a afirmat Rehn. Anuntul autoritatilor elene ar veni cu doua zile inainte de intalnirea dintre premierul grec George Papandreou si cancelarul german Angela Merkel, ceea ce ar putea usura justificarea in fata opiniei publice germane a unui eventual plan de sustinere a Greciei din banii contribuabililor.

Subiectul este unul aprig dezbatut in Germania, tara in care multi politicieni se opun sustinerii Greciei cu bani publici. Saptamana trecuta, mai multi parlamentari germani declarau ca UE ar putea lansa un plan de ajutorare a Greciei in valoare de 25 miliarde euro, din care circa 5 miliarde ar fi contributia Germaniei.

Berlinul ar putea acorda sprijin Greciei prin intermediul bancii publice KfW. Bruxelles-ul i-a dat termen Greciei pana pe 16 martie pentru a demonstra ca planul sau de austeritate are efect.

In primul plan de austeritate, prezentat in 15 ianuarie in fata Comisiei Europene, Atena s-a angajat sa-si readuca deficitul bugetar de la 12,7% din PIB in 2009 la 8,7% in 2010 si pana sub pragul de 3% din PIB pana in 2012.

Insa noile masuri care ar putea fi anuntate miercuri ar echivala cu reducerea deficitului bugetar cu inca 2 puncte procentuale din PIB.

#grecia, #reducere, #deficit, #bugetar , #stiri Angela Merkel