Grecia a anuntat reduceri bugetare suplimentare de 4,8 miliarde euro

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 15:21
1256 citiri
Grecia a anuntat reduceri bugetare suplimentare de 4,8 miliarde euro

Premierul grec George Papandreou a anuntat reduceri bugetare suplimentare de circa 4,8 miliarde euro, in contextul in care incearca sa convinga investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

In contextul in care tara se confrunta cu presiuni din partea Uniunii Europene si a investitorilor, pentru a reduce cel mai mare deficit bugetar din UE, masurile includ majorarea accizelor la alcool si tutun, pentru a obtine venituri suplimentare de 2,4 miliarde euro.

Guvernul va reduce, de asemenea, cu 30% primele de sarbatori acordate salariatilor din sectorul public, masura amenintata de sindicate cu noi proteste.

Grecia se angajeaza la masuri si mai drastice de austeritate, cu doua zile inainte de intrunirea dintre Papandreou si cancelarul german Angela Merkel, iar eforturile ar putea ajuta cancerarul sa justifice acordarea unor ajutoare pentru Grecia in fata contribuabililor germani si aliatilor politici, care considera ca Grecia nu ar trebui sa fie ajutata, dupa ani de excese.

Masurile anuntate miercuri echivaleaza cu circa 2 puncte procentuale din produsul intern brut (PIB), aproximativ jumatate din reducerea promisa de Grecia pentru acest an.

Masurile includ majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 21% si majorarea accizelor la alcool si tutun pentru a doua oara in acest an.

"Avem nevoie de sustinerea partenerilor nostri.

Pentru a obtine acest ajutor, trebuie sa convingem cetatenii acestor tari, carora li se cer de asemenea sacrificii, ca Grecia face tot ceea ce trebuie", a declarat Papandreou.

Premierul grec a convocat miercuri un consiliu ministerial extraordinar pentru a lua noi masuri de austeritate, fiscale si salariale. 

Papandreou sublinia marti situatia "catastrofala" a finantelor din Grecia si anunta ca vor fi necesare masuri suplimentare pentru reducerea defictului cu 4% din PIB in 2010. 

#bugetare, #euro, #grecia, #reduceri , #stiri Angela Merkel