GM ar dori ca oferta Magna sa nu includa parteneriatul cu rusii

Duminica, 30 August 2009, ora 22:04
1078 citiri
GM ar dori ca oferta Magna sa nu includa parteneriatul cu rusii

Grupul auto american General Motors, pe care Berlinul vrea sa-l convinga sa cedeze subsidiara sa europeana Opel catre producatorul canadian de componente Magna, ar fi cerut autoritatilor germane sa excluda din oferta parteneriatul cu GAZ si Sberbank, potrivit Der Spiegel.

"Guvernul american (ce detine 60% din GM n.r.) nu vrea investitori rusi in cadrul contructorului auto", scrie publicatia Der Spiegel, fara a cita surse, citata de AFP.

"iIn ultimele saptamani, conducerea GM a cerut de mai multe ori reprezentantilor guvernului german sa excluda investitorii rusi din consortiul Magna. (...) Aceasta ar face proiectul mai acceptabil pentru Statele Unite", mai relateaza publicatia germana preluata de NewsIn.

Insa negociatorii germani ar fi refuzat solicitarea, facand referire la un acord intre cancelarul Angela Merkel si presedintele rus Dmitri Medvedev, potrivit Der Spiegel, care precizeaza ca, la jumatatea lunii iulie, Merkel i-ar fi promis lui Medvedev ca va sustine proiectul Magna "orice ar fi".

Oficialii guvernamentali germani au dat de inteles in ultimele zile ca sunt nemultumiti de intarzierea deciziei in privinta Opel, in conditiile in care cancelarul german, de orientare conservatoare, si vicecancelarul social-democrat Frank-Walter Steinmeier au facut din salvarea grupului auto o prioritate inaintea alegerilor legislative din 27 septembrie.

GM nu a decis inca daca alege oferta Magna, sprijinita de banca rusa Sberbank si de constructorul auto GAZ, sau pe cea a fondului belgian de investitii RJH. Berlinul a repetat, insa, ca prefera oferta Magna, dar Der Spiegel sustine ca guvernul german pare sa fi subestimat "factorul rus" in negocierile cu GM.

"Pentru americani, participarea rusa nu este doar un detaliu. GM este unul din cei mai mari jucatori straini pe piata auto rusa si vrea sa isi pastreze pozitia. In plus, chiar la 20 de ani dupa sfarsitul Razboiului Rece, faptul de a vinde 'rusilor' este inca perceput de multi drept o umilinta", relateaza publicatia germana.

In ultimele zile au aparut, de altfel, relatari in presa potrivit carora GM ar putea decide pana la urma sa nu mai cedeze Opel nimanui, ci sa-si pastreze subsidiara germana. Aceasta posibilitate este considerata, insa, drept "putin realista" de catre ministrul german al economiei, Karl Theodor zu Guttenberg.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#magna, # opel, # gm , #stiri Angela Merkel