Gigantii bancari cer bani pentru Romania

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 22:42
1406 citiri

Marile grupuri bancare sprijina eforturile Vienei de a obtine de la UE bani anticriza pentru Europa de Est. Romania e in centrul intereselor austriece.

Sase banci europene fac presiuni asupra Uniunii Europene (UE) sa asigure un ajutor financiar Romaniei si altor state din Europa de Est, transmite Bloomberg.
 
UniCredit, Societe Generale, Erste Group, Raiffeisen, Intesa SanPaolo si KBC, banci cu operatiuni in Romania, au cerut UE elaborarea unui program pentru Europa de Est care sa prevada, printre altele, ca institutiile financiare europene, precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa asigure imprumuturi si garantii pentru bancile din regiune.
 
Presiunile bancilor se alatura celor facute de mai multa vreme de guvernul Austriei, tara care are interese bancare mari in zona si mai cu seama in Romania, prin Erste si Raiffeisen.
 
Autoritatile de la Viena au sustinut, inca de la inceputul lunii ianuarie, adoptarea unui plan de stabilizare a sistemelor financiare din statele est-europene, regiune in care bancile austriece au credite acordate de 230 de miliarde de euro, echivalentul a 70% din Produsul Intern Brut (PIB) al Austriei.
 
In acest context, ministrul austriac de Finante, Josef Proll, se va intalni saptamana viitoare cu omologii sai din Romania, Bulgaria, Croatia si Ucraina pentru a prezenta un plan european, elaborat de autoritatile de la Viena, de stabilizare a sistemelor financiare din Europa Centrala si de Est, potrivit AFP.
Ministrul de Finante se va intalni cu autoritatile croate si ucrainene miercuri, iar cu cele romane si bulgare joi.
 
Potrivit planului austriac, statele beneficiare vor trebui sa-si consolideze dispozitivele de protectie din cadrul sectorului bancar in schimbul unui sprijin crescut din partea institutiilor financiare europene si a Fondului Monetar International (FMI).
Proiectul este privit cu reticenta de presedintia ceha a Uniunii Europene (UE), insa beneficiaza de sprijinul, de principiu, al cancelarului german Angela Merkel.

#banci, #financiar, #guvern, #nationalizare, #pentru, #pierderi, #vor , #stiri Angela Merkel