Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania va injecta in plus 50 mld euro, pentru a diminua efectele crizei

Germania va injecta in plus 50 mld euro, pentru a diminua efectele crizei
Coalitia condusa de cancelarul german Angela Merkel a aprobat cheltuieli suplimentare de 50 miliarde euro in 2009 si 2010, in a doua incercare de a combate cea mai grava recesiune ce a lovit economia Germaniei de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Bloomberg. Partidele coalitiei au discutat un acord in cadrul unei sedinte de sase ore ce a avut loc la Berlin. In prevederile acestuia sunt incluse tarife mai mici pentru asigurarile de sanatate, investitii in scoli si in drumuri, reducerea taxelor pentru veniturile mici si alocatii de 100 euro pentru fiecare copil.


Partidele au mai convenit asupra formarii unei "umbrele protectoare" de circa 100 miliarde euro pentru companiile non-financiare, pentru garantarea imprumuturilor. Propunerea social-democratilor, partenerii de coalitie ai cancelarului, de a creste limita superioara a impozitului pe venit, a fost respinsa."Daca nu am fi incheiat acordul, am fi riscat prabusirea partiala a industriei de baza, cum este cea auto", a declarat liderul Uniunii Crestin Democrate, Volker Kauder, pentru televiziunea ZDF. "Ne aflam intr-o situatie exceptionala", a subliniat acesta.Planul
, cel de-a doilea program de stimuli din Germania in ultimele doua luni, a fost intocmit dupa ce legislativul a aprobat un pachet de 32 miliarde euro in noiembrie ce includea subventii, scutiri de taxe pentru familii si investitii in constructii. Este posibil sa fie prea tarziu pentru o redresare a economiei germane in 2009, an electoral, a spus Andreas Rees, economist in cadrul UniCredit Markets & Investment Banking.Pachetul "va avea efect, insa cel mai devreme in vara lui 2009", a anuntat Rees pe 11 ianuarie intr-o nota adresata investitorilor.Masurile luate de Germania pentru stimularea economiei se ridica la 82 miliarde euro pe o perioada de doi ani, echivalent cu 1,6% din produsul intern brut (PIB), cea mai mare injectie de capital din Europa. Anvergura programului este comparabila cu cea a planului intocmit de presedintele ales al Statelro Unite, Barack Obama, de circa 775 miliarde dolari pe o perioada de doi ani, echivalent cu 2,8% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1005 ori