Germania si Marea Britanie anunta masuri de austeritate

Marti, 08 Iunie 2010, ora 12:16
1749 citiri
Germania si Marea Britanie anunta masuri de austeritate

Guvernul german a anuntat luni reduceri bugetare de circa 80 de miliarde de euro in urmatorii patru ani, in timp ce autoritatile britanice incearca sa pregateasca opinia publica pentru masuri de austeritate similare, relateaza Wall Street Journal, precizeaza NewsIn.

Deciziile celor doua tari de a-si scadea deficitele bugetare demonstreaza ca agitatia de pe pietele financiare privind cresterea datoriei publice in Europa determina chiar si cele mai puternice economii din regiune sa se concentreze pe disciplina fiscala, in pofida avertismentelor unor economisti ca reducerea cheltuielilor ar putea afecta o recuperare economica fragila.

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat planurile de reducere a deficitului bugetar
in cea mai mare economie europeana pana in 2014, pentru ca Germania sa respecte limitele impuse prin Constitutie si prin directivele europene.

Politica de austeritate va fi lansata in 2011, cand guvernul intentioneaza sa faca economii de 11,2 miliarde de euro, echivalentul a aproape 0.5% din Produsul Intern Brut (PIB), in special prin reducerea cheltuielilor, dar si prin impunerea unor noi taxe.

"Circa 80 de miliarde de euro trebuie economisite pana in 2014, pentru a pune viitorul nostru financiar pe baze solide", le-a spus Merkel jurnalistilor, adaugand ca Berlinul se confrunta cu "vremuri grave, dificile" si ca masurile "sunt necesare pentru viitorul tarii".

In 2012, Berlinul intentioneaza sa faca economii de 19,1 miliarde de euro, in 2013 de 23,7 miliarde, iar in 2014 de 27,6 miliarde.

Guvernul si-a propus sa atinga limita maxima de deficit permisa in zona euro, 3% din PIB, pana cel tarziu in 2013. Deficitul tarii a atins 3,1% din PIB in 2009, iar potrivit estimarilor guvernamentale va ajunge la 5% anul acesta.

Economistii cred ca masurile de austeritate din tara probabil ca ii vor slabi refacerea economica, dar nu o vor submina.

Tentativa Germaniei de a impune disciplina bugetara vizeaza partial oferirea unui exemplu tarilor cu probleme din zona euro, afectata de o criza pe pietele financiare in ultimele luni.

Aceasta criza obliga si Marea Britanie sa isi tina sub control deficitul, in ascensiune rapida, a declarat luni premierul David Cameron. Noul guvernul britanic a examinat starea finantelor tarii si a constatat ca "amploarea problemei este mai mare decat se credea", a afirmat el.

Desi Marea Britanie are o economie mai puternica decat a Greciei, criza din aceasta tara "este un avertisment" ca si economiile dezvoltate se pot confrunta cu o scadere brusca a increderii investitorilor si cu o crestere importanta a costurilor creditelor, a subliniat Cameron.

"Investitorii nu sunt obligati sa isi investeasca banii in Marea Britanie", a adaugat el.

Premierul conservator a avertizat si ca Londra va trebui sa plateasca o dobanda de 70 de miliarde de lire sterline in 2015, daca nu ia masuri rapide pentru a-si reduce deficitul. Aceasta suma este mai mare decat bugetele pentru educatie, transport si lupta impotriva incalzirii climatice cumulate si aproape dubla fata de veniturile incasate din impozite pe profitul companiilor.

Amploarea si impartirea exacta a reducerilor de cheltuieli nu vor fi cunoscute, insa, pana in toamna.

#germania, #marea, #britanie, #masuri, #austeritate , #stiri Angela Merkel