Germania: imprumut la dobanzi sub cele din piata pentru Grecia

Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 23:33
1201 citiri
Germania: imprumut la dobanzi sub cele din piata pentru Grecia

Germania este dispusa sa acorde Greciei imprumuturi la dobanzi sub cele din piata, a spus un oficial european, inaintea unei reuniuni a ministrilor de finante din UE, in cadrul careia se vor discuta termenii unui plan de salvare pentru guvernul elen, potrivit Bloomberg.

Totusi, dobanda la finantarile pe care ar putea sa le acorde Germania va fi peste cea a FMI, care va participa de asemenea in cadrul unui plan de salvare alaturi de Uniunea Europeana, a spus sursa citata. Un asemenea acord ar satisface dorinta Germaniei ca Grecia sa nu primeasca imprumuturi preferentiale, a adaugat oficialul european.

Opozitia Germaniei fata de subventionarea imprumuturior de care are nevoie Grecia ameninta eforturile de a ajunge la un acord in ceea ce priveste pachetul de finantari pentru statul elen, ale carui obligatiuni au suferit un declin sever saptamana trecuta.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis liderilor europeni ca UE ar trebui sa respecte acrodul din 25 martie, prin care se stabilise ca Grecia sa primeasca finantare la dobanzi nepreferentiale. Merkel a insistat asupra poverii pe care ar trebui sa o suporte platitorii de taxe in cazul unor imprumuturi subventionate.

"Trebuie sa li se acorde ajutor din partea Europei sau a FMI la dobanzi preferentiale", e de parere celebrul investitor George Soros, potrivit unui interviu acordat Bloomberg Radio.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Fabio Pirotta, nu a putut sa aprecieze ora la care vor avea loc declaratiile de presa dupa intalnirea Eurogroup, in care ar putea sa fie decisa formula de finantare a Greciei si costurile la care se va realiza.

Potrivit acordului din martie, UE ar trebui sa asigure mai mult de jumatate din imprumut, iar FMI restul, plan care ar trebui sa fie implementat in conditiile in care Grecia ramane fara alte optiuni de finantare.

Economistii UBS au estimat ca statul elen va avea nevoie sa acceseze finantari de urgenta pentru a plati dobanzi si refinanta obligatiuni de peste 20 miliarde euro, in urmatoarele doua luni. 

#germania, #grecia, #imprumuturi, #ue , #stiri Angela Merkel