Gerhard Schroeder: Germania nu trebuia sa tolereze atacurile asupra Greciei

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 13:41
1523 citiri
Gerhard Schroeder: Germania nu trebuia sa tolereze atacurile asupra Greciei

Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder considera ca succesorul sau, Angela Merkel, nu ar fi trebuit sa tolereze atacurile la adresa Greciei in incercarea de a solutiona criza datoriilor din zona euro.

"Singura greseala pe care cancelarul german a facut-o a fost ca a tolerat asalturile asupra Greciei si, uneori, a lansat chiar si ea astfel de atacuri. Nu trebuia sa se ajunga la asta", a declarat Schroeder intrun interviu acordat CNBC la Bruxelles.

"Cel de-al doilea razboi mondial si perioada de dinaintea lui nu au disparut din memoria colectiva a europenilor. Tocmai de aceea, desi joaca un rol important in Europa, Germania ar trebui sa lucreze indeaproape cu Franta si alti parteneri", adauga acesta.

Desi refuza sa comenteze relatia dintre Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, Schroeder face o incursiune in timp, vorbind despre politicile europene in urma cu 10 ani.

"Francezii nu sunt intotdeauna niste parteneri cu care poti lucra usor", spune acesta, subliniind insa ca nimic nu poate functiona in Europa fara o intelegere intre Franta si Germania.

Totusi, oricare ar fi deciziile luate de Franta si Germania, unii europeni nu vor fi multumiti, sustine Schroeder. In plus, si daca nu se inteleg, oamenii se vor plange din aceasta cauza.

"In principiu, Germania si Franta trebuie sa gaseasca un glas comun, si sa invete sa nu ia criticile prea in serios", adauga fostul cancelar german.

Criza cu care Europa se confrunta acum ingreuneaza luarea de decizii chiar si intre statele membre ale zonei euro, iar Schroeder considera ca asta se intampla din cauza lipsei de disciplina.

"Acest lucru nu are legatura cu o Europa "germana", spune Schroeder, care crede ca ideea unei taxe pentru tranzactiile financiare este foarte buna. Punctul sau de vedere asupra taxei pe tranzactiile financiare il pune  pe fostul cancelar german in opozitie cu opinia britanicilor.

"Britanicii au vrut intotdeauna sa aiba un cuvant de spus in problemele zonei euro, insa niciodata nu au avut vointa de a se alatura zonei euro. Criza a demonstrat ca acest lucru nici nu ar trebui sa se intample", explica fostul oficial.

Intrebat despre situatia din Grecia, Schroeder este increzator ca grecii vor "rasturna situatia".

"Cred ca Grecia isi va face temele, insa are nevoie doar de mai mult timp decat sunt unii dispusi sa acorde. Cred ca Grecia va reusi sa tina sub control bugetul, iar asta va impiedica orice raspandire contagioasa. Mai intai de toate, ei au nevoie de timp", sustine Schroeder.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cancelar german, #germania, #grecia, #zona euro , #stiri Angela Merkel