GEORGE SOROS: Merkel, VINOVATA pentru evolutia CRIZEI EURO

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 18:14
7146 citiri
GEORGE SOROS: Merkel, VINOVATA pentru evolutia CRIZEI EURO

Angela Merkel este vinovata pentru evolutia crizei euro, apreciaza miliardarul George Soros , in opinia caruia cancelarul german nu a gestionat corespunzator criza din zona euro.

Miliardarul George Soros a dat vina pe cancelarul german Angela Merkel pentru modul in care a gestionat criza din zona euro si a subliniat faptul ca unele tari se afla in situatia tragica de astazi din cauza directiilor gresite oferite de oficialul german.

Declaratiile lui Soros sunt pe cat de scurte pe atat de directe si dure.

Acesta este de parere ca Merkel a preferat sa-si salveze propriile institutii germane decat sa ajute economiile sa iasa din colaps, potrivit Business Insider.

"Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a insistat ca fiecare tara sa aiba grija de propriile institutii, fapt care a dus la situatia critica de astazi.

Criza financiara a fortat statele suverane sa se imprumute pana au ajuns aproape de colaps, iar in Europa fiecare stat trebuia sa faca acest lucru pe cont propriu".

Astfel, miliardarul este de parere ca zona euro a fost impartita intre creditori si debitori.

In opinia lui Soros, Germania si-a schimbat pozitia la 180 de grade, de la principalul motor de integrare al UE la principalul oponent.

Acest lucru, spune miliardarul, a creat o "Europa cu doua viteze", cu tari debitoare scufundate de greutatea angajamentelor lor si cu tari creditoare. Acest lucru a fost dezastruos pentru Europa.

Fiind cel mai mare creditor, Germania ar fi putut dicta termenii de asistenta, care au impins debitorii catre insolventa.

Intre timp, Germania a beneficiat de pe urma crizei euro, iar moneda europeana s-a depreciat .

Guvernele din zona euro recurg la masuri disperate in scopul de a cumpara timp, insa timpul este impotriva lor.

"Criza din Europa nu face altceva decat sa scoata tarile afara din zona euro. Grecia se indreapta spre default cu consecinte majore", a subliniat George Soros.

In final, miliardarul a precizat ca intrarea in incapacitate de plata a Greciei ar putea fi inevitabila, de aceea Europa are nevoie de un plan B.

Soros atrage atentia asupra faptului ca orice miscare gresita in Grecia se va raspandi si in Portugalia si Irlanda.

"Elita europeana trebuie sa revina la principiile care au calauzit crearea Uniunii, iar UE s-a nascut din ceea ce Karl Popper a numit o inginerie sociala fragmentata", a conchis George Soros.

Bulgaria ar putea amâna aderarea la zona euro. Data stabilită era 1 ianuarie 2025
Bulgaria ar putea amâna aderarea la zona euro. Data stabilită era 1 ianuarie 2025
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în...
#angela merkel, #criza, #criza euro, #default grecia, #euro, #george soros, #zona euro , #stiri Angela Merkel