Gazele rusesti "fac cu ochiul" Germaniei

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 18:02
1529 citiri
Gazele rusesti "fac cu ochiul" Germaniei

Distantarea cancelarului german, Angela Merkel, de energia nucleara va creste dependenta Germaniei de gazele rusesti, dar si a cancelarului de predecesorul sau, Gerhard Schroeder, in prezent presedinte la proiectului gazoductului rusesc Nord Stream, comenteaza Bloomberg, anunta Mediafax.

Angajamentul lui Merkel de renuntare la energia nucleara, dupa dezastrul atomic din Japonia, contribuie la cresterea pretului gazelor naturale, in conditiile in care Germania cauta alternative energetice.

Gazele livrate de Gazprom ar putea fi cea mai facila cale pentru Merkel de respectare a obiectivelor Germaniei in domeniul protectiei mediului si pentru mentinerea in functiune a celei mai mari economii din Europa.

In timp ce eforturile de limitare a dezastrului de la centrala japoneza Fukushima continua, Merkel ocupa o pozitie de lider in tendinta mondiala de regandire a strategiilor in domeniul energiei nucleare, care asigura circa un sfert din electricitatea generata in Germania.

Cresterea importurilor de gaze din Rusia, care detine cele mai mari rezerve din lume, va intari legaturile Germaniei cu aceasta tara, cu riscul aparitiei unor tensiuni in relatiile cu Statele Unite.

"Rusia redevine un furnizor stabil de energie pentru Europa", a declarat Will Pearson, analist in domeniul energiei la Eurasia Group din Londra.

Pearson a aratat ca in prezent Rusia pare o alternativa mai sigura decat nordul Africii.

Intre posibilii castigatori ai actualei situatii se afla conducta de gaze Nord Stream, de la Marea Baltica, proiect de 7,4 miliarde de euro condus de Schroeder, care scoate in evidenta dependenta energetica a Europei de Rusia si influenta in crestere a unor economii emergente precum China, India si Brazilia.

#gaze rusia, #gaze rusesti, #germania, #merkel , #stiri Angela Merkel