G20 se impune in fata G8

Duminica, 05 Iulie 2009, ora 19:24
1355 citiri
G20 se impune in fata G8

G8, grupul celor mai industrializate natiuni ale lumii, plus Rusia, pierde treptat din importanta la nivel international, in favoarea G20, legitimitatea sa este tot mai contestata, iar unii experti cer chiar desfiintarea organizatiei.

 

Din G8 fac parte Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite.

De la declansarea crizei economice , G8 s-a rezumat la declaratii de principiu referitoare la deciziile adoptate de G20 la summitul din luna aprilie de la Londra.

"Niciun rezultat notabil nu a fost obtinut in ultimii ani la reuniunile G7-G8", a declarat Richard Portes, cercetator la London Business School.

Portes a aratat ca G8 nu mai este apt sa raspunda la majoritatea problemelor importante.

"Nu se mai poate vorbi despre mediu, finante sau comert fara China, India, Brazilia sau Africa de Sud, toate state membre ale G20", a explicat el.

Barry Echengreen, de la Universitatea americana Berkeley, considera ca este iluzoriu sa imaginezi o reforma durabila a sistemului financiar fara asocierea unor tari care detin cele mai mari rezerve valutare din lume, precum China.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat la randul sau ca "formatul G8 a devenit insuficient", iar problemele nu mai pot fi rezolvate doar de statele industrializate.

John Kirton, de la universitatea din Toronto, considera totusi ca G8 joaca un rol esential in stabilirea orientarilor G20.

Liderii statelor membre ale G8 se vor reuni saptamana viitoare la L'Aquila, Italia, in conditiile in care majoritatea analistilor considera ca acest forum ar trebui desfiintat.

"G8 ar trebui sa isi anunte disparitia, pentru ca G20 sa functioneze", a afirmat Rajiv Kumar, de la Consiliul indian pentru cercetari in domeniul relatiilor economice internationale, din New Delhi.

Charles Wyplosz, analist la institutul pentru inalte studii internationale din Geneva considera ca sfarsitul G8 trebuie programat, intrucat este o contradictie fundamentala intre mentinerea acestei echipe mici, si faptul caa incredintat G20 marile probleme ale lumii.

Exista insa si opinii rezervate fata de G20, una dintre ele fiind legata de influenta prea mare a natiunilor industrializate in cadrul grupului. John Kirton critica G20 pentru diversitatea prea mare. 

"China si Arabia Saudita au conceptii de democratie total diferite de restul statelor din G20, fapt de importanta cruciala in negocierile privind reglementarile financiare", a spus el.

In schimb, laureatul premiului Nobel in economie Joseph Stiglitz pledeaza pentru un G-192, care sa grupeze statele membre in Organizatia Natiunilor Unite. Opinia sa nu a prezentat insa interes la o reuniune recenta a ONU privind criza economica.

#G20, #G8, #natiuni, #lume, #organizatie , #stiri Angela Merkel