Europa de Est, interesata de energie nucleara in pofida situatiei din Japonia

Joi, 17 Martie 2011, ora 21:38
1990 citiri
Europa de Est, interesata de energie nucleara in pofida situatiei din Japonia

Tarile foste comuniste din Europa de Est isi reafirma in mod hotarat interesul pentru energia atomica, in pofida accidentului nuclear major de la centrala japoneza Fukushima, delimitandu-se astfel de vecinii lor occidentali, informeaza Mediafax.

La peste 20 de ani de la caderea comunismului, spectrul Cernobilului nu ingrijoreaza in mod vizibil aceste tari a caror industrie nucleara ramane in mare parte bazata pe tehnologie sovietica.

 

La Praga, Bratislava, Ljubljana si Varsovie, liderii politici se pronunta in favoarea energiei nucleare, mergand pana la a denunta o "isterie" (antinucleara), potrivit declaratiilor premierului ceh Petr Necas.


Ofensiva lor contrasteaza cu atitudinea Germaniei, unde cancelarul Angela Merkel a anuntat marti inchiderea imediata, pentru trei luni, a sapte reactoare nucleare vechi.

"Nu reusesc sa imi imaginez oprirea centralelor noastre nucleare", a declarat Necas miercuri. In oponia lui, inchiderea centralelor Dukovany (sud-est) si Temelin (sud-vest) va determina "probleme economice similare unei catastrofe".

Mai ales Temelin, dotata cu doua reactoare de conceptie sovietica VVER, genereaza nemultumirea militantilor impotriva energiei nucleare din Austria si Germania.

Praga ramane totusi surda la apelurile de a renunta sau de a-si restrictiona energia nucleara, care nu sunt decat "populism oportunist" in opinia presedintelui Vaclav Klaus.

La randul sau, presedintele sloven Danilo Türk a declarat miercuri la Praga ca nu este momentul "propice pentru decizii politice si panica".

Ca si Temelin, centrala nucleara slovena Krsko este prost vazuta de ecologistii austrieci.

Premierul polonez Donald Tusk a lansat, la randul sau, un apel la "bun simt in pofida emotiilor, compasiunii si caracterului dramatic al evenimentelor" din Japonia.

Polonia, care nu are nicio centrala nucleara dar intentioneaza sa construiasca doua inainte de 2030, este hotarata sa continue acest program, a declarat Helena Trojanowska, responsabila de energia nucleara in cadrul Guvernului.

"Programul nuclear al Poloniei se bazeaza pe tehnologii mai moderne, pe cele mai inalte criterii de securitate", a declarat ea la Bruxelles.

"Nimic nu se schimba in Slovacia in privinta energiei nucleare", a declarat la randul sau Rado Bato, purtator de cuvant al premierului slovac Iveta Radicova.

Slovacia are doua centrale nucleare, Jaslovske Bohunice si Mochovce (vest), care asigura circa 55 la suta din productia de electricitate a tarii.

Deschiderea a doua transe suplimentare la Mochovce este prevazuta in 2012-2013, in timp ce alte doua reactoare au fost oprite in 2006 si 2008 la Jaslovske Bohunice, in conformitate cu angajamentele asumate de aceasta tara inaintea aderarii sale la UE, in 2004.

In Lituania, doua reactoare de tip Cernobil mostenite din epoca sovietica au fost oprite la Ignalina in 2004 si 2009, conform cerintelor UE.

Mai conciliant in raport cu alti lideri din regiune, premierul lituanian Andrius Kubilius cere examinarea "tuturor solutiilor" pentru a asigura necesitatile energetice ale tarii.

Lituania vrea sa construiasca o noua centrala nucleara, pentru a o inlocui pe cea de la Ignalina.

In urma accidentului nuclear din Japonia, comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a anuntat marti organizarea, pe viitor, a unor "teste de rezistenta" pentru toate cele 143 de reactoare de pe teritoriul european.

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#centrale nucleare, #energie nucleara, #energie atomica, #turbine, #cernobal , #stiri Angela Merkel