EURO OBLIGATIUNILE - glontul magic pentru criza datoriilor suverane?

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 13:43
2287 citiri
EURO OBLIGATIUNILE - glontul magic pentru criza datoriilor suverane?

Pe masura ce criza datoriilor suverane din Europa continua sa se intensifice, scenariul adoptarii euro obligatiunilor devine din ce in ce mai plauzibil.

Expertii avertizeaza ca euro obligatiunile nu vor rezolva toate problemele financiare din Europa, mai ales ca acestea au nevoie de sprijinului liderilor cheie din zona euro, potrivit CNN Money.

De fapt, rezistenta cea mai acerba vine chiar de la cea mai puternica economie din UE, Germania, care priveste cu suspiciune ideea infiintarii euro obligatiunilor.

“Euro obligatiunile sunt, din punct de vedere politic, impracticabile. Acestea trebuie ratificate in toate cele 17 state membre ale zonei euro, iar fara sprijinului lui Merkel, este literalmente imposibil”, a precizat Michael Hewson, analist CMC Markerts din Londra.

Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat saptamana trecuta ca adoptarea euro obligatiunilor reprezinta o modalitate "absolut gresita" de a dezamorsa criza datoriilor europene.

De asemenea, alte economii din Europa care folosesc moneda euro- Austria, Franta, Finlanda- Luxemburg, Olanda si Finlanda- au respins ideea.

De ce exista o opozitie atat de puternica?

Obligatiunile euro ar combina toate datoriile celor 17 natiuni care folosesc moneda euro si care ar fi responsabile in mod colectiv de plata aceste datorii.

Acest lucru ar insemna ca Germania, care are un nivel scazut al datoriei, de doar 50% din economie, va fi incarcata de datoria Greciei, care insumeaza mai mult de 150% din economie.

In timp ce obligatiunile euro vor duce la diminuarea costurilor indatorarii pentru tarile cu probleme, cum ar fi Grecia, Italia, Portugalia, Irlanda si Spania, unde randamentele sunt exorbitante, ar duce, de asemenea, la dobanzi mai mari pentru economii ca Germania.

In plus, Angela Merkel si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au avertzat ca sistemului financiar european ii lipseste o infrastructura vitala si politicieni capabili sa asigure succesul acestor euro obligatiuni, cel putin pe termen scurt.

"Euro obligatiunile nu garanteaza faptul ca disciplina fiscala va lua amploare. Este o optiunne discutabila cu exceptia cazului in care nu exista alte mecanisme care sa garanteze ca toate natiunile din zona euro ar mentine politici coerente si bugete durabile", a declarat Jurgen Odenius, economist si strateg de investitii internationale.

Fara infrastructura necesara pebntru a pune in aplicare responsabilitatea financiara, adoptarea euro obligatiunilor ar fi o "sinucidere politica pentru Merkel, care isi doreste sa candideze pentru un nou mandat in 2013", a atras atentia Michael Hewson, analist CMC Markerts

Prin urmare,Grecia se afla inca pe punctul de a intra in incapacitate de plata.

"Grecia va continua sa faca tot posibilul pentru a-si atinge obiectivele de austeritate, insa economia sa este in scadere, datoria devine din ce in ce mai apasatoare, iar la un moment dat va exploda", a mai subliniat Hewson.

In opinia acestuia, nu exista un mecanism clar prin care tarile slabe sa fie "izgonite" din zona euro, insa Germania spera ca statul elen se va "preda" si va iesi pe cont propriu din regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#angela merkel, #criza datorii suverane, #economie germania, #euro obligatiuni, #moneda euro, #zona euro , #stiri Angela Merkel