Economia europeana nu are nevoie de un plan de salvare asemanator celui din SUA

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 11:18
1220 citiri
Economia europeana nu are nevoie de un plan de salvare asemanator celui din SUA

Sistemul financiar european nu are nevoie de un plan de salvare asemanator celui intocmit in Statele Unite, a spus Jean-Claude Juncker, presedintele consiliului ministrilor de finante Eurogroup. Totodata, Juncker se declara multumit de aprobarea, de catre Senatul Statelor Unite, a planului de 700 miliarde dolari destinat salvarii sistemului bancar american.


"Nu vad de ce am pune la punct un program asemanator in Europa", a declarat Juncker pentru postul german de radio Deutschland Radio Kultur, adaugand ca economia Statelor Unite este mult mai afectata de criza creditelor, decat cea europeana.


"Ma bucur ca planul a obtinut aprobarea Senatului si sper ca votul Camerei Reprezentantilor va avea acelasi rezultat. Aprobarea planului este necesara pentru calmarea crizei financiare", a adaugat Juncker.


Senatul Statelor Unite a aprobat, miercuri, planul de 700 miliarde dolari destinat salvarii sectorului financiar, punand presiune asupra deciziei Camerei Reprezentantilor pentru aprobarea planului, despre care liderii politici spun ca este vital pentru evitarea unei catastrofe economice.


Franta si Germania, cele mai mari economii ale zoneri euro, au luat in calcul, saptamana aceasta, posibilitatea punerii la punct a unui plan asemanator penetru industria economica europeana.


Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Germania "nu poate si nu va emite un cec pentru toate bancile".