Divort economic intre Germania si Franta?

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 00:40
1851 citiri
Divort economic intre Germania si Franta?

Franta si Germania sunt, in mod traditional, motoarele economiei din Uniunea Europeana, insa relatiile dintre cele doua tari sunt supuse presiunilor legate de criza din Grecia.

Analistii internationali sunt de parere ca aceasta criza a fost o demonstratie perfecta a faptului ca Germania rezista cerintelor Uniunii Europene si isi promoveaza propriile interese.

"A fost o schibare semnificativa in felul in care Germania se poarta in Europa", a declarat Ulrike Guerot, cercetator pe tema Relatiilor Internationale in cadrul Consiliului European, potrivit The New York Times.

Uniunea Europeana are probleme serioase in sustinerea monedei unice, insa Franta si Germania au neintelegeri importante si in privinta Rusiei, Chinei si Iranului, facand aproape imposibila o politica europeana coerenta.

Francezii si germanii au vederi economice diferite, iar, in plus, au o politica diferita in privinta zonei euro si a monedei adoptate de cele 16 tari. Pe de o parte, Germania, finantorul Uniunii Europene de multa vreme, sustine sus si tare ca nu mai vrea sa plateasca pentru greselile si fraudele altora.

Pe de alta parte, Franta pune accentul pe unitatea si mandria europeana, incercand sa evite implicarea unor institutii externe, cum ar fi Fondul Monetar International, mai ales cand vine vorba de viitorul monedei euro, simbolul incercarii Europei de a intrece Statele Unite.

"Germania nu mai este, nici la propriu, nici la figurat, motorul, inima si salvatoarea Europei", a spus Constanze Stelzenmuller, de la German Marshall Fund din Berlin. "Aceasta nu este uniunea in care am vrut sa intram. Este mult mai mare, mult mai saraca si trebuie sa avem grija de noi insine", a adaugat ea.

Potrivit lui Guerot, Germania a actionat mereu in interes propriu, insa in concordanta cu politicile UE si NATO. Acum, Germania se intoarce spre Rusia pentru energie si comert, ceea ce ii ingrijoreaza pe partenerii sai europeni si americani.

Frictiuni la nivel inalt

De altfel, luna trecuta, in timpul summit-ului UE din Bruxelles despre criza din Grecia, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, era extrem de suparat din cauza faptului ca nu putea sa o convina pe Angela Merkel, cancelarul german, sa acorde ajutor Greciei.

Potrivit unor martori, Sarkozy chiar a tipat la presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si a amenintat sa ca boicota acel summit, spunand ca germanii "nu s-au schimbat".

Merkel a ramas calma, insa ferma, spunand ca germanii nu trebuie sa plateasca pentru greselile de management facute de greci si ca acest lucru ar crea un precedent, de care ar putea profita si alte tari, precum Portugalia, Spania sau chiar Italia. Cancelarul german a cerut sa fie implicat FMI, ceea ce a nemultumit celelalte tari din zona euro, obsinuite ca Germania sa se sacrifice pentru telurile politice si economice europene.

Pana la urma, insa, ambii lideri au fost nevoiti sa "lase de la ei", ajungandu-se la intelegerea ca Greciei sa-i fie dati cu imprumut 45 de miliarde de euro, 30 de miliarde de la UE si 15 de la FMI, dar numai in cazul in care nu se mai poate imprumuta de pe pietele externe.

Potrivit lui Jacques-Pierre Gougeon, de la Institutul Francez pentru Relatii Internationale, criticile Frantei la adresa politicilor Germaniei reflecta diferentele din ce in ce mai mari dintre cele doua economii, avand in vedere ca nimic nu se mai poate face in Europa fara Germania, iar aceasta nu vrea sa faca nimic daca nu este in interesul sau.

Moneda unica, miza luptelor interne din zona euro

In inima disputelor se afla euro. Francezii o vad drept moneda noii Europe unite. In schimb, nemtii considera euro urmasul marcii germane, iar Banca Centrala Europeana drept un fel de Bundesbank (banca centrala germana) mai mare, al carei rol trebuie sa fie mentinerea scazuta a inflatiei.

Francezii favorizeaza un tip de guvernare economica mai relaxata, in special in privinta deficitelor, in timp ce germanii nu au nici o intentie sa renunte la suveranitatea economica.

De asemenea, oficialii germani au reactionat agresiv si cand ministrul Finantelor din Franta, Christine Lagarde, a sugerat ca modelul bazat pe exporturi trebuie sa se schimbe si ca nemtii ar trebui sa cheltuie mai mult pe produsele fabricate in tarile vecine.

Germanii, care au trecut deja printr-o reforma structurala crunta si au platit mult pentru integrarea fostei Germanii de Est, se simt lezati personal. "Nivelul saraciei a crescut considerabil si a devenit o realitate sociala. Acest lucru ii face pe germani sa fie mai introvertiti decat fost Germania de Vest si sa devina o tara mai defensiva", a spus Thomas Klau, de la Consiliul European.

In ciuda eforturilor simbolice de a-i aduce pe Sarkozy si Merkel impreuna - proiecte comune la Arcul de Triumf sau faptul ca Legarde a luat parte la o intalnire a cabinetului german, Ulrike Guerot crede ca germanii si francezii au mai multe lucruri care ii separa, decat cele care ii unesc.

De asemenea, Stelzenmuller crede ca nemtii s-au saturat sa fie primii la care se apeleaza cand cineva are nevoie de bani in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#germania, #franta, #economie, #ue, #criza, #grecia , #stiri Angela Merkel