Diaconescu a discutat cu omologul german despre Nabucco si criza financiara

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 09:37
1313 citiri
Diaconescu a discutat cu omologul german despre Nabucco si criza financiara

Ministrul de externe Cristian Diaconescu, aflat marti in vizita oficiala in Germania, a discutat cu omologul sau Frank-Walter Steinmeier despre criza economica, probleme de securitate, dar si despre sprijinul acordat de Germania proiectului Nabucco.

Cristian Diaconescu si Frank-Walter Steinmeier au avut un schimb de informatii despre masurile destinate atenuarii efectelor crizei economice si financiare mondiale, anunta un comunicat de presa al MAE.

Steinmeier a constatat ca ambele tari se confrunta in aceasta perioada cu probleme similare, generate de criza economica si a tinut sa sublinieze ca ambele guverne se preocupa serios, inclusiv la nivel national, sa identifice solutii pentru combaterea acesteia.

Ambii ministri au fost de acord ca atat Romania, cat si Germania sustin demersurile pentru promovarea unei politici europene comune in sectorul energetic, care au ca scop asigurarea securitatii energetice a statelor membre ale Uniunii Europene. "In acest context tin sa subliniez sprijinul Germaniei in privinta proiectului Nabucco, pe care noi il consideram esential pentru securitatea energetica a Europei si care reprezinta o prioritate pentru Romania", a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Cancelarul german Angela Merkel apreciase duminica, dupa summitul european consacrat crizei economice, ca gazoductul european Nabucco nu trebuie subventionat din bani publici, potrivit Reuters. Declaratia lui Merkel intervine dupa apelurile de garantare a finantarii de catre Uniunea Europeana.

Bruxelles-ul a propus recent sa aloce 3,5 miliarde de euro din fondurile europene pentru proiecte energetice-cheie, precum gazoductul Nabucco, pentru a evita o repetare a recentei crize a gazelor ruso-ucrainene. Comisia Europeana a repartizat aceste 3,5 miliarde de euro intre toate tarile UE, in conditiile in care guvernele, confruntate cu criza economica, privesc cu scepticism finantarea proiectelor pe termen lung.

Bruxelles-ul a repetat ca aproape trei saptamani de suspendare a livrarilor de gaz rusesc via Ucraina au demonstrat ca aceste proiecte sunt mai necesare ca niciodata. O decizie in privinta finantarii Nabucco va fi anuntata la un summit energetic din 7 mai.

"Am pus bazele unui dialog politic bilateral incurajator pentru Romania. Cooperarea romano-germana este substantiala atat din punct de vedere politic, cat si economic", a mai spus seful diplomatiei romane dupa intrevederea de la Berlin cu omologul german.

Diaconescu a aratat ca Germania este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Romaniei in Uniunea Europeana. El a adaugat ca in prezent aceasta tara se situeaza pe primul loc in randul partenerilor comerciali ai Romaniei si este unul dintre cei mai importanti investitori din Romania, cu un nivel al investitiilor de 2,6 miliarde de euro.

In ceea ce priveste cooperarea dunareana, cei doi ministri convenit ca trebuie identificate noi proiecte in domeniul mediului, turismului, afacerilor, cat si in sprijinul dezvoltarii capacitatii administrative la nivel local pe parcursul coridorului de transport dunarean.

In opinia ministrului Cristian Diaconescu, Romania si Germania impartasesc o abordare convergenta fata de majoritatea dosarelor importante: perspectiva europeana a Balcanilor de Vest, cooperarea in regiunea Marii Negre, parteneriatul transatlantic, consolidarea identitatii europene la nivelul NATO sau procesul de pace in Orientul Mijlociu.

Mai mult, Romania este, potrivit lui Diaconescu, interesata sa fie, in continuare, un partener puternic si serios pentru promovarea Parteneriatului Estic, initiativa lansata de Germania in perioada in care a detinut presedintia Uniunii Europene.

Pe de alta parte, Romania este unul dintre initiatorii unei platforme de cooperare care multa vreme a fost considerata ca fiind concurenta cu Parteneriatul Estic, anume Sinergia Marii Negre. La nivel de declaratii oficiale, oficialii roman sustin totusi ca cele doua mecanisme de apropiere a tarilor din regiune de UE sunt complementare.

In cursul zilei de marti, ministrul de externe Cristian Diaconescu a avut intalniri cu vicepresedintele Bundestag-ului (parlamentul federal), Susanne Kastner, cu Gunther Krichbaum, presedinte al Comisiei de afaceri europene din Bundestag si membri ai acestei comisii. De asemenea, seara va participa, la sediul fundatiei Friedrich Ebert, la o dezbatere pe tema politicii estice a Uniunii Europene. 

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#economie, # proiect, # UE , #stiri Angela Merkel