Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficitul bugetar al Germaniei ar putea depasi 4% din PIB in 2010, spune ministrul finantelor

Deficitul bugetar al Germaniei ar putea depasi 4% din PIB in 2010, spune ministrul finantelor
Ministrul german al finantelor, Peer Steinbrueck, a declarat miercuri ca se asteapta ca deficitul bugetar al Germaniei sa depaseasca 4% din produsul intern brut (PIB) in 2010, in urma noului plan de stimuli financiari, de 50 miliarde euro. Steinbrueck a mai spus ca cea mai mare economie europeana ar putea sa mentina deficitul bugetar din 2009 sub limita impusa de Uniunea Europeana (UE), de 3% din PIB.


"Dar in 2010, acesta ar putea depasi 4% din PIB", a declarat Steinbrueck pentru Financial Times Deutschland.Normele UE impun membrilor ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din PIB, in timp ce datoriile ar trebui sa fie depaseasca 60% din PIB.Germania a incalcat regulile privind deficitul bugetar pentru patru ani consecutiv, intre 2002 si 2005.Saptamana trecuta, banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a coborat estimarile de crestere economica si de inflatie pentru Germania in 2009 si prevede acum ca cea mai mare economie din Europase va comprima cu 0,8%, dupa ce a incetinit semnificativ in acest an, din cauza crizei financiare.Bundesbank a anuntat vineri ca este putin probabil ca economia Germaniei sa isi revina mai repede decat economia mondiala in ansamblu, pentru care se estimeaza o revigorare in 2010.Coalitia condusa de cancelarul german Angela Merkel a aprobat marti cheltuieli suplimentare de 50 miliarde euro in 2009 si 2010, in a doua incercare de a combate cea mai grava recesiune ce a lovit economia Germaniei de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.Planul, cel de-a doilea program de stimuli din Germania in ultimele doua luni, a fost intocmit dupa ce legislativul a aprobat un pachet de 32 miliarde euro in noiembrie ce includea subventii, scutiri de taxe pentru familii si investitii in constructii. Este posibil sa fie prea tarziu pentru o redresare a economiei germane in 2009, an electoral, a spus Andreas Rees, economist in cadrul UniCredit Markets & Investment Banking.Pachetul "va avea efect, insa cel mai devreme in vara lui 2009", a anuntat Rees pe 11 ianuarie intr-o nota adresata investitorilor.Masurile luate de Germania pentru stimularea economiei se ridica la 82 miliarde euro pe o perioada de doi ani, echivalent cu 1,6% din produsul intern brut (PIB), cea mai mare injectie de capital din Europa. Anvergura programului este comparabila cu cea a planului intocmit de presedintele ales al Statelro Unite, Barack Obama, de circa 775 miliarde dolari pe o perioada de doi ani, echivalent cu 2,8% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 960 ori