Curs valutar: Angela Merkel vede euro intre 1,30 si 1,40 de dolari

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 16:03
2199 citiri
Curs valutar: Angela Merkel vede euro intre 1,30 si 1,40 de dolari

Un curs de schimb valutar de 1,30 - 1,40 dolari pentru un euro este unul "normal", iar statele lumii nu ar trebui sa actioneze direct asupra monedelor nationale, sustine cancelarul Germaniei, Angela Merkel, in contextul ingrijorarilor recente la nivel international cu privire la aprecierea euro.

Miercuri la pranz moneda euro se tranzactiona la 1,3397 dolari, fata de 1,3390 dolari marti seara, transmite AFP, conform Agerpres.

"Vedem ca exista ingrijorari in sudul Europei, insa dintr-o perspectiva istorica un curs de schimb cuprins intre 1,30 si 1,40 dolari pentru un euro este unul normal", a declarat Angela Merkel intr-un discurs care a marcat a 50-a aniversare a grupului de consilieri economici ai guvernului german. "Nu suntem in favoarea unei politici active a cursului de schimb", a adaugat Merkel.

In ultima perioada oficialii francezi s-au declarat ingrijorati de nivelul considerat prea ridicat al monedei euro care risca sa afecteze exporturile Frantei. Recent, presedintele francez, François Hollande, a declarat in fata Parlamentului European ca moneda euro nu poate sa "fluctueze in functie de zvonurile de pe piata".

La recenta reuniune a G20, care a avut loc la Moscova, a fost dat publicitatii un comunicat in care se afirma ca cursul de schimb nu trebuie sa fie utilizat pentru a stimula competitivitatea statelor. La inceputul anului insa premierul japonez Shinzo Abe a facut presiuni asupra Bancii centrale pentru a lua masuri mai drastice fata de fenomenul scaderii preturilor, care descurajeaza cererea interna, si a aprecierii yenului, care ii afecteaza pe exportatorii niponi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs schimb euro dolar, #apreciere euro, #interventie curs valutar , #stiri Angela Merkel