Cum se evita pericolul nuclear, in Europa

Luni, 14 Martie 2011, ora 22:42
2011 citiri
Cum se evita pericolul nuclear, in Europa

Mai multe guverne europene intensifica masurile de evaluare a sigurantei centralelor lor nucleare, in conditiile in care Japonia face eforturi pentru prevenirea unei catastrofe, dupa ce cutremurul de vineri a provocat daune la mai multe unitati atomice, informeaza Mediafax.

In Germania, cancelarul german Angela Merkel a suspendat un acord anterior al coalitiei guvernamentale de a prelungire a duratei de functionare a centralelor nucleare invechite.

Merkel a declarat sambata ca centralele din Germania sunt sigure, iar tara nu risca un cutremur serios sau un tsunami de tipul celor din Japonia.

Elvetia a suspendat procesul de aprobare a trei noi centrale nucleare, pentru a reanaliza standardele de siguranta, a declarat, luni, ministrul Energiei, Doris Leuthard.

Inspectoratul federal elvetian pentru siguranta nucleara a fost solicitat sa faca verificari la centralele nucleare existente deja in Elvetia. In Finlanda, ministrul Economiei, Mauri Pekkarinen, a anuntat ca va fi verificata siguranta reactoarelor nucleare, iar Suedia nu va modifica durata de viata a centralelor sale atomice.

Secretarul pentru Energie si Schimbari Climatice din Marea Britanie, Chris Huhne, a declarat ca a comandat inspectorului pentru energie nucleara un raport cuprinzator privind implicatiile situatiei din Japonia si lectiile care trebuie invatate.

La nivelul Uniunii Europene, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat, luni, ca un summit special al UE privind siguranta nucleara ar trebui sa analizeze toate consecintele legale, tehnice, economice si politice ale crizei din Japonia.

Ministrul Economiei si Energiei din Bulgaria, Traicho Traikov, a declarat ca va cere detalii suplimentare si garantii referitoare la siguranta viitorului reactor de la centrala Belene.

Polonia intentioneaza in continuare sa construiasca prima sa centrala atomica pana in 2020, iar Cehia nu are planuri imediate pentru reanalizarea planurilor de extindere in acest domeniu.

Grupuri ecologiste franceze au cerut ca Franta sa puna capat dependentei de energia nucleara, intrucat problemele din Japonia demonstreaza ca in acest domeniu nu exista garantii privind siguranta. 

#siguranta, #centrale nucleare, #energie nuclera, #centrala nucleara japonia, #cutremur japonia , #stiri Angela Merkel