Criza din 2008 renaste in 2011?

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 20:28
3319 citiri
Criza din 2008 renaste in 2011?

In general, in filmele horror, este usor sa-ti dai seama cand se va intampla ceva oribil: unul dintre personaje decide sa plece la plimbare prin padure, in miez de noapte. In lumea financiara, imaginea respectiva este echivalenta cu cea a unui bancher care tot spune ca banca sa este extrem de solida, in plina criza economica.

Bancherii europeni insista, de cateva saptamani, asupra faptului ca totul este bine in lumea lor, chiar daca prezenta filialelor lor in statele supraindatorate din zona euro le taie calea catre finantare.

In ultimele 15 luni, depozitele de la Banca Centrala Europeana au crescut la nivelul maxim, iar bancile sunt destul de reticente in a se imprumuta una pe cealalta.

In plus, potrivit The Economist, frica de contagiune a infectat acum si Statele Unite ale Americii. Bancile americane au "trimis" indicele S&P 500 in jos, atingand scaderi de peste 20% fata de nivelul maxim inregistrat anul acesta (mai exact in aprilie).

Directorul executiv al unui grup bancar cu probleme - Morgan Stanley - a difuzat recent angajatilor o nota interna in care ii asigura ca bilanturile bancii sunt semnificativ mai puternice decat erau in 2008, cand a intrat in faliment gigantul american Lehman Brothers.

De altfel, belgienii au luat decizia de a nationaliza Dexia, in incercarea de a o salva de la faliment. Planul de salvare face parte din cel pus la punct la sfarsitul saptamanii trecute de presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel de a recapitaliza bancile din Europa.

Citeste continuarea pe ziare.com

#criza 2008, #lehman brothers, #criza economica, #zona euro , #stiri Angela Merkel