Creterea record a economiei Germaniei, neimpresionanta pentru germani

Marti, 17 August 2010, ora 09:20
1458 citiri
Creterea record a economiei Germaniei, neimpresionanta pentru germani

Germania a impresionat o lume intreaga cu cresterea economica record din trimestrul al doilea, de 2,2%, dar nu si proprii cetateni, care nu resimt efectele refacerii economiei din cauza salariilor mici, relateaza Wall Street Journal (WSJ), informeaza Mediafax.

Ritmul de dezvoltare din trimestrul al doilea este cel mai rapid de la reunificarea tarii, in 1990, sustinut de exporturi, dar majoritatea muncitorilor nu devin mai bogati.

Unul din cinci germani se afla in categoria angajatilor cu salarii mici, definita de castiguri de sub 9 euro pe ora. Aproape o treime din ofertele de munca sunt temporare si deseori prost platite.

WSJ mentioneaza cazul unui inginer de sunet din Berlin, in varsta de 45 de ani, care castiga 5 euro pe ora din productia de piese radiofonice, atunci cand este solicitat, dar are nevoie de ajutor social pentru a supravietui.

"Pentru mine nu are loc o relansare economica. Nu exista solicitari", a spus Michael Wolff, adaugand ca daca ar lucra cu norma intreaga ar castiga numai 1.000 de euro pe luna.

Cancelarul Angela Merkel a salutat "miracolul de pe piata muncii", dupa ce rata somajului a scazut sub 7,6%, cu mult sub nivelul de 10% din Statele Unite si Franta.

Dar cea mai mare parte a reducerii a fost determinata de aparitia unor slujbe part-time, deseori prost platite.

Astfel se explica de ce nivelul cererii interne a ramas scazut, in pofida cresterii comenzilor pentru exporturi.

Statele vecine, precum Franta, au acuzat Germania ca se foloseste de redresarea economiei mondiale, fara sa contribuie la cererea globala.

Venitul mediu anual net pe angajat a scazut constant in Germania, din 2004, de la 16.471 euro la 15.815 euro.

Din 2005, guvernul german a cheltuit 50 de miliarde de euro pentru subventionarea categoriei de persoane cu venituri scazute, care nu pot trai din ce castiga. Organizatiile de protectie a muncitorilor cu salarii mici si a somerilor sunt ingrijorate ca tot mai multe astfel de joburi vor trebui subventionate.

Pe de alta parte, numarul persoanelor care castiga pana la doua treimi din salariul mediu pe economie a crescut in intervalul 1998-2008 cu aproape 2,3 milioane persoane, la 6,55 milioane, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru forta de munca si calificare al University Duisburg-Essen.

Potrivit unui raport al OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), 21,5% dintre germani lucrau in 2008 pentru salarii mici, in crestere de la 16% in 1998.

In SUA, aceasta categorie s-a mentinut la o pondere de 24,5%, iar in Marea Britanie a avut loc o crestere usoara, de la 20,8% la 21,2%.

Media la nivelul statelor OCDE este de 16%.

In prezent, in Germania nu este legiferat un salariu minim pe economie ci doar pe anumite sectoare, precum cel al constructiilor, al salubritatii si cel al asistentei medicale medii.

Pentru a atinge nivelul salariilor minime din tarile europene, Germania ar trebui sa introduca o plata minima pe ora de 5,93-9,18 euro.

Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Stabilirea salariului minim este o procedura delicata, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru intre obiective care uneori sunt opuse si, de aceea, sfaturile expertilor ii pot ajuta pe...
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
Trecerea la impozitul pe profit in urma scaderii pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro ar genera cresterea inflatiei, prin transferul majorarii cheltuielilor in preturile de...
#economie, #germania, #crestere , #stiri Angela Merkel