Cand scapa Occidentul de MASCA DEMOCRATIEI

Joi, 04 August 2011, ora 15:00
2193 citiri
Cand scapa Occidentul de MASCA DEMOCRATIEI

Evenimentele tumultoase din SUA si Europa din ultimele zile au scos in evidenta o realitate trista – paralizia politica a devenit un obstacol in calea rezolvarii problemelor economice ale Occidentului.

Economistii arata spre Washington unde au avut loc dispute jenante pentru un aranjament de a ridica plafonul datoriei publice guvernamentale, in timp ce politicienii americani sunt mult mai ingrijorati de castigurile politice cu caracter personal decat de consolidarea economiei SUA.

Amenintarea unui potential default si frica de haos economic la nivel mondial au fost suficiente pentru a forta un compromis.

In acelasi timp, in Europa, esecul liderilor din zona euro a devenit din ce in ce mai vizibil dupa ce costurile imprumuturilor in cazul Italiei si al Spaniei au crecsut la un nivel apropiat celor din Grecia, Irlanda si Portugalia.

Analistii internationali atrag atentia ca cele mai recente incercari de a salva zona euro s-au dovedit a fi un alt efort pe termen scurt, incapabil de a calma pietele si de a rezolva criza datoriilor suverane din Europa.

In cazul in care Spania si Italia vor avea nevoie de programe similare de salvare cu cel al Greciei, supravietuirea zonei euro este pusa sub semnul intrebarii.

Toata aceasta lipsa de actiune si incertitudine au efect direct pe piata de capital.

Miezul problemei politice de pe ambele maluri ale Atlanticului este acelasi – politica electorala intr-o democratie moderna.

In SUA, atat republicanii cat si democratii au luat in dezbatere plafonul datoriei tinand cont fiecare oamenii lor.

In Europa, cancelarul german Angela Merkel ia decizii asupra combaterii crizei euro cu un ochi spre Germaniei.

In opinia analistilor, politicienii din Occident cauta sa numere voturile in loc sa se concentreze asupra deficitelor sau spre redirectionarea visului de integrare europeana.

Rezultatul consta in lipsa de actiune.

Atat SUA cat si Europa pot fi prinse in orice moment pe picior gresit de o eventuala rafala de crize.

In Europa, cu toate ca grijile cu privire la salvarea euro se inmultesc, totul se rezuma doar la declaratii politice, fara actiuni reale. In SUA, decizia ridicarii plafonului de indatorare a fost amanata de la o zi la alta.

Economistii internationali atrag atentia ca democratia nu ar trebui sa functioneze in acest fel.

Turbulentele in economia globala ridica o problema grava si tulburatoare: democratia moderna esueaza cu brio in a furniza un mecanism politic capabil sa rezolve problemele financiare curente.

Democratiile devin din ce in ce mai abuzive,  devin sisteme care ajuta bogatii sa se imbogateasca si mai mult pe timp de criza, in timp ce in randul populatiei somerii se inmultesc, iar firmele mici dispar.

Problemele nu se limiteaza la Occident.

Japonia este o alta tara unde politicile democratice nu au reusit sa produca economii sanatoase in ciuda celor doua decenii de crestere economica slaba.

Asta nu inseamna ca regimurile autoritare sunt mai bune decat democratiile, spun economistii.

Beijing-ul, ca si Washington-ul, arata semne de paralizie politica, incapacil sa ia deciziile necesare pentru combaterea inflatiei, pentru a sterge stampila coruptiei si pentru a lua reformele necesare care ar relansa economia pe termen lung.

Potrivit analistilor internationali, sistemele democratice ale Occidentului au nevoie de un refresh.

Confucius credea ca cei aflati in fruntea guvernelor ar trebui sa-si anuleze propriul interes si sa fie manati de infaptuirea binelui pentru majoritatea oamenilor.

Aplicand aceasta teorie la cazul SUA si al Europei, liderii politici vor fi nevoiti sa ia decizii dure pe care pana acum le-au amanat pentru a-si putea salva economiile.

Analistii sublinieaza faptul ca politicienii trebuie sa realizeze ca scopul unei functii publice nu este acela de a mentine puterea pe timp indelungat ci acela de a face ceea ce trebuie, indiferent de consecinte.

Democratia reala trebuie sa-si spuna cuvantul intr-o lumea "contaminata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#democratie occident, #democratie, #criza zona euro, #sua, #europa, #politici economice sua , #stiri Angela Merkel