Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bugetul european a iesit din impas!

Bugetul european a iesit din impas!
Bugetul european a fost majorat cu 13 miliarde de euro, din care jumatate pentru noile state membre plus Romania si Bulgaria, transmite BBC. Ele recupereaza aproape tot ce pierdusera in precedentele propuneri britanice, plus mai multa flexibilitate pentru a cheltui fondurile de dezvoltare regionala. A"La un moment dat trebuia sa facem un acordA"- a declarat premierul britanic Tony Blair, este un acord care permite Europei sa mearga inainte. Rolul presedintiilor europene e sa sacrifice interesul national in favoarea celui comunitar si Tony Blair s-a conformat in cele din urma. E primul lider britanic care se atinge de sacrosanctul A"cecA" britanic obtinut de Margaret Thatcher acum peste 20 de ani, prin care Londra primeste inapoi 2/3 din contributia la bugetul european pentru ca beneficiaza de mult mai putine subventii agricole ca Franta.
Tony Blair a oferit sa renunte la 10,5 miliarde de euro din acest rabat pentru a ajuta noile state membre.
A"Rabatul ramane intact asupra tuturor cheltuielilor, cu exceptia celor pentru dezvoltarea economica in noile tari europene; asadar e o investitie in viitorA", a justificat Tony Blair. In schimb, el o obtinut revizuirea tuturor cheltuielilor europene, inclusiv a politicii agricole comune, ce reprezinta partea leului.
Dar va fi o revizie spre sfarsitul deceniului, care nu garanteaza si reforma substantiala a subventiilor pentru fermieri in cursul acestui buget, asa cum insistase premierul Blair.
Speranta lui e ca in 2009 la presedintia Frantei nu se va mai afla Jacques Chirac, protectorul fermierilor, ci o figura reformatoare. O alta speranta e noul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, care a propus majoritatea solutiilor in aceste negocieri.
Aparand relaxata si zambitoare, Angela Merkel a descris relatia franco-germana ca fiind motorul constructiei europene. Dar Angela Merkel a subliniat totusi ca pe langa buna colaborare cu Franta, A"am gasit si o intelegere cu britanicii, ceea ce multora le parea de neimaginatA".A"E un semnal de speranta in EuropaA", a declarat cancelarul Gemaniei.
Intrebata despre sansele de aderare ale Romaniei si Bulgariei dupa acordul bugetar, ea s-a aratat ferma, spunand ca aderarea e posibila in 2007, dar numai daca ambele state indeplinesc criteriile de aderare.
Pentru presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, acordul la care s-a ajuns prezinta avantaje clare. E vorba de o suplimentare a sumelor destinate "fondurilor de coeziune" cu 446 milioane de euro. In acest fel, Romania va beneficia anual dupa 2007 de 3,6 miliarde de euro, iar dupa 2010 de 4,6 miliarde de euro anual. Banii vor fi alocati proiectelor pe care autoritatile trebuie sa le intocmeasca in diverse domenii, de la infrastructura pana la agricultura.
Ca un ultim cadou inainte de Craciun, britanicii au repus in bugetul european miliardul de euro pentru cheltuieli administrative, a carui retragere il facuse initial pe presedintele Comisiei Europene, Jos Manuel Barroso, sa avertizeze ca aderarea Romaniei si Bulgariei nu se va putea face in conditiile adecvate.

Bloombiz.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 712 ori