Bugetarii europeni protesteaza fata de masurile de austeritate

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 12:43
1509 citiri
Bugetarii europeni protesteaza fata de masurile de austeritate

Europenii protesteaza fata de valul de masuri de austeritate anuntate de guverne pentru a linisti pietele si pentru a reduce deficitele bugetare, dupa criza din Grecia, relateaza NewsIn.

Bugetarii spanioli au iesit marti in strada, pentru a protesta fata de reducerile de cheltuieli anuntate de Guvern, in timp ce sindicatele germane au convocat demonstratii in masa in weekend, dupa ce Berlinul a prezentat propriul sau program de austeritate saptamana aceasta, relateaza EUobserver.

Valul de reducere a cheltuielilor care afecteaza Europa a dus deja anul acesta la greve in lume, din Irlanda pana in Grecia. Si la Bruxelles au avut loc proteste marti. In Spania, insa, participarea a fost mai mica decat se asteptau organizatorii.

Totusi multimi s-au strans in Barcelona, Madrid, Valencia si in alte orase din tara pentru a-si arata nemultumirea fata de planurile guvernului socialist de a reduce deficitul tarii cu 15 miliarde de euro pe o perioada de doi ani.

Masurile includ o reducere cu 5% a salariilor bugetarilor, suspendarea mecanismului de ajustare automata a pensiilor la inflatie, suspendarea sumelor platite parintilor la nasterea copiilor si reducerea finantarii regionale cu 1,2 miliarde de euro.

Protestatarii au acuzat Guvernul ca nu a administrat corect criza si sustin ca masurile anuntate ar afecta in proportie prea mare muncitorii din sectorul public.

"Noi nu suntem responsabili pentru criza. Nu noi suntem cei care vor plati pentru ea", scria pe o pancarta.

Sindicatele spaniole au declarat ca intre 75% si 80% dintre muncitorii din sectorul public au participat la greva de o zi, dar Ministerul Muncii a vorbit de 16%, precizand ca sistemul de transport public a fost practic neafectat. Circa 2,5 milioane de spanioli lucreaza in sectorul public.

Ar putea urma si alte greve, in conditiile in care Madridul urmeaza sa anunte miercuri reforme nepopulare ale pietei muncii, in urma carora angajatorilor le va fi mai usor sa angajeze si sa concedieze oameni.

Guvernul este supus la presiuni intense din partea pietelor financiare si a Bruxelles-ului pentru a-si schimba situatia economica, dupa o scadere semnificativa a calificativelor acordate de agentiile de rating, ce a dus la o scumpire a creditelor.

La fel ca in Irlanda, piata imobiliara din Spania a facut implozie in urma crizei financiare, ceea ce a aruncat tara intr-o recesiune de doi ani. Rata somajului este in prezent in jur de 20%, cea mai mare din Zona euro.

In Germania, primele proteste fata de pachetul de austeritate al Guvernului, in valoare de 80 de miliarde de euro, au fost anuntate de sindicatul bugetarilor, Verdi, care va organiza mitinguri sambata, la Berlin si la Stuttgart.

Liderul sindicatului, Frank Bsirske, a declarat ca povara economisirii va cadea pe umerii bugetarilor si somerilor, in timp ce cei bogati vor trai in continuare intr-o "oaza privind taxele".

Alte sindicate s-au alaturat apoi acestui apel, in timp ce industria si economistii germani au salutat in mare parte propunerile, care se concentreaza pe reduceri de cheltuieli si nu pe cresteri ale impozitelor.

Anuntata luni de cancelarul Angela Merkel, lista de masuri de austeritate vizeaza sa demonstreze ca cea mai mare economie europeana va conduce prin puterea exemplului. Cea mai mare parte a reducerilor anuntate in programul pe patru ani vor viza sistemul serviciilor sociale.

O proportie mai mica va afecta bancile si alte afaceri, Guvernul intentionand ca introduca o taxa pe tranzactiile financiare si o noua taxe pe zborurile externe.

Si Marea Britanie, Irlanda, Portugalia si Italia se numara printre tarile care au prezentat masuri de austeritate pentru reducerea deficitelor.

Anuntul Guvernului roman de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor a dus la manifestatii si in aceasta tara din sud-estul Europei, incheie EUobserver.

#europeni, #masuri, #austeritate , #stiri Angela Merkel