Brown, Merkel si Sarkozy cer reglementarea remuneratiilor din banci

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 15:54
1056 citiri
Brown, Merkel si Sarkozy cer reglementarea remuneratiilor din banci

Franta, Germania si Marea Britanie vor ca G20 sa impuna "reguli obligatorii" si sanctiuni pentru remuneratiile din sectorul financiar, inclusiv pentru prime, au anuntat joi intr-o scrisoare comuna Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si Gordon Brown, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

In cadrul scrisorii adresate presedintelui in exercitiu al Uniunii Europene (UE), premierul suedez Fredrik Reinfeldt, presedintele francez, cancelarul german si premierul britanic au enumerat o serie de principii, pe care vor ca grupul G20 sa le transforme in reguli obligatorii pentru companiile financiare importante, in cadrul summit-ului din 24-25 septembrie.

G20 trebuie "sa se asigure ca exista sanctiuni la nivel national pentru bancile care nu aplica aceste reguli", au precizat cei trei lideri europeni, in scrisoarea publicata joi de presedintia franceza.

"Guvernele nu vor putea acorda ajutoare institutiilor financiare recunoscute ca nu aplica regulile la nivel international", au propus liderii europeni.

"Trebuie, de asemenea, sa examinam modurile prin care putem limita remuneratiile variabile (bonusurile) din sistemul bancar, fie in functie de remuneratiile totale, fie in functie de veniturile si/sau profiturile bancii", au adaugat cei trei.

Sarkozy, Merkel si Brown sustin ca "remuneratiile bancare variabile trebuie sa fie fixate la un nivel potrivit in raport cu remuneratiile fixe si trebuie sa depinda de performantele bancii".

"Remuneratiile variabile trebuie sa ia in calcul si evolutiile negative, iar consiliul de administratie ar trebui sa dispuna de mijloace de scadere a remuneratiilor directorilor, in cazul scaderii performantelor", au adaugat cei trei.

Presedintele francez si cancelarul german au discutat continutul esential al scrisorii in cadrul reuniunii de luni de la Berlin.

Acestora li s-a alaturat Gordon Brown, pana atunci cel mai rezervat in legatura cu limitarea primelor.

In cadrul scrisorii, cei trei propun si aplicarea, din martie 2010, a unor "contra-masuri" penru paradisurile fiscale ce refuza sa coopereze, dar si realizarea unui plan de stategii coordonate de iesire din criza.

 

#banci, #reglementare, #remuneratii , #stiri Angela Merkel