Berlinul isi asuma provocarea Europei cu 27 de membri

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 08:36
1014 citiri

Germania, care asigura de la 1 ianuarie presedintia UE largita cu Romania si Bulgaria, trebuie sa se inhame la dosare grele.

Focuri de artificii, concerte, lansari de baloane: Bulgaria si Romania au sarbatorit cu noul an intrarea lor in Uniunea Europeana. Uitand pentru o seara reticentele manifestate de noii lor tovarasi de drum si obstacolele de trecut pentru a-si recupera ramanerea in urma evitand sanctiunile Bruxelles-ului, Sofia si Bucurestiul nu au vrut decat sa savureze "un eveniment istoric", la saptesprezece ani de la caderea comunismului.
Intr-o fraza, presedintele roman Traian Basescu a rezumat insemnatatea acestuia cand a declarat in fata multimii adunate la Bucuresti in noaptea de duminica: "In cateva clipe incepe anul demnitatii noastre." Unele dupa altele, capitalele europene si-au adresat felicitarile acestor noi membri care creaza o "Uniune de aproape o jumatate de miliard de cetateni", cum a evocat cu satisfactie presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Dar odata festivitatile trecute, aceasta Uniune noua cu 27 de membri nu are timp de pierdut pentru a iesi din blocajul in care au impins-o nu-urile francez si olandez la adresa proiectului de tratat constitutional. Iar privirile se indreapta spre Berlin, asteptand de la cancelarul Angela Merkel, care asigura pentru sase luni presedintia UE, primele semne ale unei redemarari dinamice.

Berlinul si-a stabilit un program - "Impreuna, noi vom reusi Europa" - care este marturia ambitiei sale. Dar chiar daca trebuie sa tina seama de necunoscutele alegerilor prezidentiale franceze, cancelarul german vrea sa repuna pe sine proiectul tratatului constitutional pe care ea il estimeaza de "calitate" si care, insista ea, a fost ratificat deja de 18 state. Timp de sase luni, ea va inmulti consultarile "intensive" la toate nivelurile, pentru a putea prezenta o "foaie de parcurs" la Consiliul European de la 21 si 22 iunie, care "ar arata cum poate fi cu adevarat concretizat in Europa un tratat constitutional". Presedintia germana "nu se va multumi sa ajunga la o pauza de reflectie bis", avertizeaza ministrul insarcinat cu afaceri europene, Gunter Gloser.


Dinamica unei aniversari


Pentru a juca aceasta partida, guvernul german pariaza pe "dinamica" pe care ar putea sa o declanseze celebrarea, la 25 martie, a celei de-a 50-a aniversari a Tratatului de la Roma, tratat fondator al Comunitatii Europene. Insarcinat sa pregateasca declaratia comuna care va fi prezentata acolo, guvernul Merkel - evocand valorile si obiectivele comune - va veghea ca mentalitatile sa nu se inchida in nostalgia trecutului, ci dimpotriva sa continue scrierea unei aventuri ambitioase, incepute cu o jumatate de secol in urma. El nu se gandeste numai la sefii de stat si de guvern care se vor intruni in acea zi la Berlin, ci si la cetatenii europeni a caror neintelegere crescanda si detasare trebuie invinsa.

Definitia unei politici energetice comune, pe ordinea de zi a Consiliului European de la 8 si 9 martie, este cealalta provocare la care Berlinul vrea sa raspunda. In cadrul celor trei obiective fixate care sunt securitatea aprovizionarii, rentabilitatea si respecul fata de mediul inconjurator, presedintia germana pune accentul pe necesara dezvoltare a energiilor reciclabile si pe dezvoltarea dialogului cu marile tari furnizoare. Dialog care se va desfasura si in sanul G8, grupul celor opt tari cele mai industrializate, Angela Merkel fiind, printr-un hazard al calendarului, in fruntea acestuia pentru tot anul 2007.

Sursa: Rador