Basescu: Nabucco va fi in documentul final

Vineri, 20 Martie 2009, ora 09:39
1694 citiri
Basescu: Nabucco va fi in documentul final

Liderii europeni vor pastra probabil pe lista de proiecte incluse in planul de relansare al UE proiectul Nabucco, gazoductul destinat sa reduca dependenta energetica de Rusia si al carui nume fusese inlocuit luni prin sintagma "coridoare energetice sudice", potrivit EUobserver.

"Va asigur ca Nabucco va fi in documentul final", a spus presedintele roman. "Romania nu blocheaza si nu va bloca niciodata (deciziile UE - n.r.), dar are argumente ca Nabucco sa fie in documentul final", a adaugat Traian Basescu.

Romania, Austria, Polonia si Slovacia au insistat ca proiectul Nabucco sa fie nominalizat ca atare pe lista de proiecte. Germania se opune insa includerii Nabucco pe lista, argumentand ca proiectul urmeaza sa fie demarat abia in 2011.

Liderii europeni vor ajunge probabil joi seara la un acord de compromis in privinta pachetului de 5 miliarde de dolari destinat finantarii unor proiecte energetice si legate de internetul de banda larga, compromis ce prevede ca acesti bani sa fie disponibili pana la sfarsitul lui 2010, scrie EUobserver.

Cancelarul german Angela Merkel declarase joi ca nu va fi de acord cu planul de relansare economica al UE, in valoare de 5 miliarde de euro, decat daca proiectele energetice care sunt vizate vor incepe sa fie implementate in 2009 sau 2010.

Presedintii si premierii din UE urmau sa discute aceasta chestiune la dineul de joi seara, cea mai probabila solutie avuta in vedere fiind introducerea unei clauze potrivit careia suma de "pana la 5 miliarde de euro" urmeaza sa fie cheltuita in perioada 2009-2010, dar nu si dupa aceea, au declarat surse citate de EUobserver sub acoperirea anonimatului.

In plus, liderii UE vor pastra probabil numele Nabucco pe lista de proiecte. Intr-un proiect anterior de concluzii ale summitului, numele Nabucco fusese inlocuit prin sintagma mai generoasa "coridoare energetice sudice", ceea ce ar fi insemnat ca o transa de 200 de milioane de dolari prevazuta la acest capitol ar fi fost impartita intre Nabucco si gazoductul Turcia-Grecia-Italia.

Presedintele Traian Basescu a dat asigurari joi la Bruxelles, inainte de intalnirea cu ceilalti participanti la summitul european de primavara, ca proiectul Nabucco, destinat sa reduca dependenta energetica de Rusia, se va regasi nominalizat in documentul final al Consiliului European.

"De asemenea, nu vedem rostul de a arunca bani publici pe un proiect privat", a declarat pentru EUobserver o sursa diplomatica, subliniind ca cei 200 de milioane de euro nu ar avea oricum mare impact asupra proiectului evaluat la circa 8 miliarde de euro. Comisia Europeana a propus initial 250 de milioane de euro pentru Nabucco, dar nu prin finantare directa, ci prin mecanismele financiare oferite de Banca Europeana de Investitii, astfel incat sa demareze mai solid finantarea proiectului.

"Nu suntem ingrijorati daca Nabucco nu este pe lista, dar ar fi un semnal politic important", a declarat miercuri Neil McMillan, de la compania germana RWE, care face parte din consortiul ce va constui gazoductul.

#Nabucco, #UE, #merkel, #basescu , #stiri Angela Merkel