Bancile europene se asteapta ca liderii UE sa le determine sa-si majoreze capitalul

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 11:58
1539 citiri
Bancile europene se asteapta ca liderii UE sa le determine sa-si majoreze capitalul

Bancile europene se asteapta ca liderii UE sa le determine sa-si majoreze capitalul in cadrul unui plan franco-german de rezolvare a crizei datoriilor de stat din zona euro, dupa ce guvernele din Belgia si Franta au intervenit pentru salvarea grupului financiar Dexia.

Dexia a acceptat luni nationalizarea diviziei bancare din Belgia pentru a primi 4 miliarde euro de la guvernul belgian si pentru a avea acces la garantii de stat de 90 miliarde euro pentru finantarea atrasa in urmatorii zece ani.

Salvarea Dexia creste presiunile din sistemul bancar, guvernele din zona euro fiind indemnate sa consolideze bancile in contextul posibilelor socuri care ar putea fi generate de accentuarea crizei datoriilor de stat din zona euro si de franarea cresterii economice globale.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca vor pregati, pana la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de rezolvare a crizei si de recapitalizare a bancilor, fara a oferi alte detalii.

"Ne asteptam ca UE sa ceara un nivel minim al capitalului Tier 1 in anumite conditii de stres, dar si sa creasca rata capitalului de rang intai in conditii normale. Bancile vor fi nevoite sa ajunga la aceste niveluri intr-o perioada scurta de timp", a declarat o sursa din industria bancara germana.

Bancile nu sunt implicate inca in negocieri cu guvernele privind rezervele de capital, insa analizeaza deja ce optiuni ar avea daca ar fi nevoite sa actioneze urgent, au afirmat mai multi bancheri.

De asemenea, institutiile de credit sunt ingrijorate in privinta volumului de capital pe care ar trebui sa-l atraga in urma deciziilor liderilor europeni, dupa ce multi obsevatori au cerut UE sa urmeze aceeasi abordare "tip bazooka" a fostului secretar general al Trezoreriei SUA Hank Paulson, care a obligat bancile sa-si majoreze capitalul.

Premierul britanic David Cameron se numara printre cei care le-au transmis liderilor din zona euro sa adopte o astfel de solutie.

"In cazul in care capitalul are vreo sansa sa stabilizeze bancile, va fi nevoie de majorari mari. Am incepe de la cele 200 miliarde euro estimate de Fondul Monetar International.

Astfel, guvernele din zona euro ar putea ajunge sa controleze 40% din sectorul bancar, daca o astfel de suma ar veni de la stat", comenteaza analistul UBS Alastair Ryan.

Bancile europene se confrunta cu deteriorarea semnificativa a accesului la piata de credit, situatie care va continua sa le afecteze profiturile, noteaza analistul Huw van Steenis al Morgan Stanley.

Banca Centrala Europeana a extins saptamana trecuta schemele de lichiditate pentru banci, dar ar putea fi nevoita sa prelungeasca pentru trei-cinci ani programele de sprijin pentru a acoperi volumul de imprumuturi interbancare care trebuie refinantat in perioada 2012-2014, de 1.700 miliarde euro, a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci europene, #lideri ue, #majorare capital ue, #banci, #criza zona euro , #stiri Angela Merkel