Bancile europene incep discutiile pentru un nou ajutor destinat Greciei

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 13:57
1188 citiri
Bancile europene incep discutiile pentru un nou ajutor destinat Greciei

O sursa din executivul german a anuntat ca guvernele din zona euro vor incepe discutii cu investitorii privati care detin obligatiuni ale Greciei pentru o participare voluntara a acestora intr-un al doilea pachet de ajutor financiar destinat statului elen, conform Mediafax.

Toate grupurile bancare si de asigurari importante din Germania care ar putea contribui la o solutie privind sectorul privat vor participa la negocieri, a spus sursa. 

"Ministerul german de Finante a invitat bancile si asiguratorii pentru discutii la nivelul unui grup de lucru la Frankfurt", a afirmat sursa citata, adaugand ca acelasi tip de consultari vor incepe si in alte state din zona euro. 

Guvernele din zona euro analizeaza un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, in perioada 2011-2014, in valoare de pana la 120 miliarde de euro, inclusiv o contributie de circa 30 de miliarde de euro a sectorului privat in baza unei adaptari pentru statul elen a Initiativei de la Viena, care a vizat in periaoda crizei financiare mai multe state din Europa de Est. 

Cancelarul german Angela Merkel a fost criticat in presa germana pentru concesii facute in urma unei intalniri cu presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Merkel a acceptat ca orice participare a sectorului privat sa fie pe baze voluntare si sa respecte cerintele Bancii Centrale Europene.

Bancile germane si-au evaluat expunerea la 10-20 de miliarde de euro, iar asiguratorii la mai putin de sase miliarde de euro.

#banci europene, #grecia, #ajutor financiar grecia , #stiri Angela Merkel