Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Anti-americanismul se mentine la cote alarmante

Anti-americanismul se mentine la cote alarmante
Europenii nu sunt de acord cu dominatia Statelor Unite asupra mediului de afaceri global, chiar daca ostilitatea care a aparut dupa razboiul din Irak a mai scazut. Aproximativ 59% dintre europeni considera dominatia americana ca fiind indezirabila, potrivit unui sondaj realizat de German Marshall Fund din SUA si Compagnia di San Paolo din Italia. Sondajul, care e preluat de Bloomberg, mentine sentimentul anti-american la acelasi nivel ca si anul trecut, ceea ce genereaza o serie de intrebari referitor la strategia americana postconflict din Irak. Vizitele recente facute de Bush in Europa au atenuat foarte putin polul negativ, doar pana la valorile de anul trecut.
Sondajul a fost efectuat in perioada 30 mai - 17 iunie si a cuprins un esantion de aproximativ 11.000 de persoane din SUA, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie, Polonia si alte 5 tari europene. Marja de eroare este de 3%.
Dupa razboiul din Irak, Bush a vizitat sediul central al Uniunii Europene din Bruxelles pentru a reannoi "noua alianta a libertatii". Pornind de la conflictul irakian, 85% din francezi dezaproba actiunile internationale ale americanilor , iar 69% afirma ca dominatia globala a Statelor Unite este un lucru negativ. Pe ansamblu, 55% dintre europeni doresc o "Europa mai independenta", iar 70% considera ca Europa ar trebui sa lupte pentru a deveni o superputere.

Pro-americanismul a scazut si in Marea Britanie, principalul sustinator al invaziei irakiene. Sondajul avut loc inaintea atentatelor din Londra. In Italia, 57% din persoanele consultate se opun statutului de superputere americana, in scadere cu 4% fata de sondajele realizate anul trecut.

51% din populatia germana nu priveste cu ochi buni influenta SUA, cu 4% mai putin fata de 2004.

Atitudinea nemtilor difera in functie de sustinatorii social-democrati ai cancelarului Schroeder si suporterii opozitiei crestin-democrate, sugerandu-se ca o victorie a opozitiei conduse de Angela Merkel ar mai dezgheta relatiile dintre Berlin si Washington.

Aproximativ 54% din europeni cred ca UE ar trebui sa-si reduca relatiile economice cu China. Europenii sustin decizia Uniunii Europene din luna iunie de a mentine embargoul pe armament impus Chinei dupa masacrul din 1989 a demonstrantilor din Piata Tiananmen.

Populatia de pe ambele parti ale Atlanticului sprijina politicile care promoveaza drepturile omului in tarile sarace si in lumea islamica prin mijloace economice sau politice si nu prin intermediul fortei militare.

Autor: Bogdan Asaftei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 859 ori