Angela Merkel se opune bibliotecii virtuale Google

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 20:40
1675 citiri
Angela Merkel se opune bibliotecii virtuale Google

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca se opune intitiativei companiei Google de a posta pe Internet toate cartile scrise pana in prezent, motivand ca drepturile de autor trebuie protejate pe Internet.

Este o interventie clara din partea unui om politic in disputa privind proiectul Google de a crea o biblioteca virtuala, in conditiile in care acesta pune in pericol vanzarile editurilor si a publicatiilor pe suport de hartie, informeaza The Guardian.

Merkel a facut apel la cooperare internationala pentru respectarea drepturilor de autor si a declarat ca guvernul german se opune initiativei Google de a crea o biblioteca digitala.

"Guvernul german are o pozitie clara: drepturile de autor trebuie sa fie respectate pe Internet", a declarat Merkel, inainte de deschiderea Targului de Carti de la Frankfurt.

Pana in prezent, Google a scanat peste 10 milioane de carti din bibliotecile din Statele Unite si Europa, dar si 500.000 de carti din biblioteca Bodleian a Universitatii Oxford. Fondatorii proiectului, Sergey Brin si Larry Page, spun ca scopul ultim este de a face ca toate informatiile sa fie disponibile online.

Proiectul a fost vehement criticat, pentru ca ar putea insemna falimentul editurilor, iar autorii nu vor mai putea fi platiti pentru lucrarile respective.

Recent, in urma unei intelegeri amiabile in cadrul unui proces cu asociatiile de autori, Google a castigat dreptul de a scana inca alte cateva milioane de carti, in schimbul a 125 de milioane de dolari. Google ar urma sa creeze un registru in care autorii isi vor lista cartile, si vor fi platiti pentru scanarea si publicarea acestora.

#angela, #merkel, #google, #internet , #stiri Angela Merkel