Angela Merkel: Europa poate sa infrunte provocarile globale "numai impreuna"

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 10:01
1110 citiri
Angela Merkel: Europa poate sa infrunte provocarile globale "numai impreuna"

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, marti, la UBB Cluj, ca Europa poate sa infrunte provocarile globale numai impreuna, fiind nevoie de o noua arhitectura europeana economica si valutara pentru a nu se repeta o criza economica si financiara, precizeaza Mediafax.

Merkel a declarat, marti, in discursul sustinut la UBB, ca Romania si Germania au un mare interes ca UE sa fie consolidata drept o alianta cu un destin comun.

"Noi stim ca Europa poate sa infrunte provocarile globale numai impreuna. Acest lucru este anevoios, cere compromisuri, dar pentru viitor este cel mai bun drum. Greselile facute in politica economica de catre unele state pot duce la turbulente in intreaga UE. Noi trebuie sa lucram sa nu avem o repetare a crizei, avem nevoie de o noua arhitectura a Uniunii, economica si valutara, pentru ca UE sa devina mai consolidata, mai robusta.

Romania si Germania au un mare interes, ca UE sa fie consolidata drept o alianta cu un destin comun, tinand cont de efectele crizei economice-financiare internationale. Este o provocare care va fi infruntata cu fermitate, dar care va cere eforturi ridicate in continuare", a afirmat Merkel.

Potrivit acesteia, Guvernul Germaniei doreste sa faca din pactul de stabilitate "un instrument eficient pentru a combate o politica de datorii", fiind nevoie "de sanctiuni daca unii nu respecta aceste reguli generale".

"Dorim supravegherea si ordonarea politicii economice intre statele membre, aceste lucruri trebuie imbunatatite pentru a depista si combate dezvoltarile eronate. Trebuie sa ne ocupam de problema crearii unui cadru pentru gestionarea crizelor care sa emita stimulente statelor membre pentru o politica solida financiara, care sa faca posibila si o participare corespunzatoare a teritoriilor. Aici nu e vorba numai de zona euro, ci toate cele 27 de state membre trebuie sa se oblige in acest sens. Avem nevoie de o crestere sustinuta", a spus cancelarul Germaniei.

Angela Merkel a precizat ca, la ora actuala, criza de datorii a zonei euro a evidentiat insemnatatea unor finante publice sanatoase, problema fiind una dezbatura atat in Germania, cat si in Romania.

"Eu stiu ca in Romania aceasta tema este una importanta. Si Guvernul german a adoptat la 1 septembrie un program de austeritate, avem discutii asemanatoare, sunt masuri dureroase astazi, dar asta e mai bine decat sa fie consecinte imprevizibile in viitorul indepartat. Daca vorbim de sustenabilitate, daca vorbim despre politica in favoarea generatiilor urmatoare, trebuie sa avem finante de stat sanatoase", a subliniat Merkel.

#merkel criza europa provocari globale , #stiri Angela Merkel