Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aderarea Romaniei la UE, prematura in 2007 sau 2008, afirma un oficial CDU

Aderarea Romaniei la UE, prematura in 2007 sau 2008, afirma un oficial CDU
Respingerea Constitutiei UE la referendumurile desfasurate in cursul acestui an in Franta si Olanda a aratat ca alegatorii din tarile UE nu sunt inca pregatiti pentru o noua extindere semnificativa a Uniunii, a apreciat Guenther Beckstein, ministru de Interne in landul Bavaria, controlat de conservatorii din CDU, si unul dintre favoriti pentru ocuparea functiei de ministru federal de Interne in cazul unei victorii a CDU in alegerile din septembrie.
"Lectia referendumurilor din Franta si Olanda este ca extinderea rapida a UE ar fi vazuta foarte critic de cetatenii UE", a spus Beckstein, apreciind ca "aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007 sau 2008 este probabil prematura".

El si-a exprimat insa sustinerea pentru extinderea din 2004 a Uniunii Europene, prin primirea a zece noi membri, in principal din randul fostelor state comuniste din Europa Centrala si de Est. "Extinderea spre est de la 1 mai 2004 a fost corecta", a spus Beckstein.

In pofida opozitiei exprimate fata de aderarea Turciei la UE, el a apreciat ca Uniunea trebuie sa intensifice legaturile cu autoritatile de la Ankara. "Trebuie facut totul pentru a evita indepartarea Turciei, mai degraba trebuie construite poduri. Dar aderarea completa a Turciei ar reprezenta o supraextindere pentru noi si UE", a spus Beckstein, in varsta de 61 de ani. "De aceea cred ca un parteneriat privilegiat pentru Turcia este cea mai buna solutie".

In Germania traiesc circa 3,5 milioane de musulmani, in majoritate turci. Turcia urmeaza sa inceapa negocierile de aderare la UE in data de 3 octombrie, cu toate ca premierul francez, Dominique de Villepin, a insistat ca Ankara sa recunoasca Ciprul inainte de aceasta data.

Conservatorii germani au sustinut comentariile lui Villepin, desi nu vor putea influenta decizia decat in cazul in care vor castiga alegerile din toamna si vor reusi sa formeze un guvern in numai doua saptamani.

Crestin-democratii germani din CDU, considerati favoriti pentru alegerile din 18 septembrie, se opun aderarii Turciei la UE. "Turcia ar fi acum cea de-a doua tara ca importanta din Uniunea Europeana, iar in cativa ani... Turcia ar fi natiunea principala, mai mult decat Franta, Italia sau Austria, Olanda, Portugalia si Grecia la un loc", a apreciat el.

"Acest lucru ar fi greu de imaginat", a spus Beckstein, recunoscand ca Turcia a devenit un subiect de campanie electorala.

Candidatul CDU pentru functia de cancelar, Angela Merkel, este considerata drept favorita pentru inlocuirea in functie a social-democratului Gerhard Schroeder, unul dintre sustinatorii aderarii Turciei la UE.

Sursa: MediafaxTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 750 ori