Statul Islamic vrea sa loveasca Germania: Merkel si aeroportul Koln-Bonn, tinte pentru jihadisti

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 11:40
5355 citiri
Statul Islamic vrea sa loveasca Germania: Merkel si aeroportul Koln-Bonn, tinte pentru jihadisti
Foto: Facebook / KoelnBonnAirport

Organizatia terorista Statul Islamic isi indeamna adeptii sa atace tinte din Germania, in stilul atentatelor de la Paris si Bruxelles.

Un raport al grupului de securitate SITE arata ca jihadistii au ales deja tintele de impact maxim din Germania: birourile cancelarului Angela Merkel si aeroportul international Koln-Bonn (Konrad Adenauer), informeaza IB Times.

Intr-o imagine postata recent pe internet de pe un cont al jihadistilor, un militant al gruparii teroriste este infatisat privind spre aeroportul Koln-Bonn, apoi spre cancelaria din Berlin, alaturi de mesajul "Puteti face si voi ce au facut fratii nostri din Bruxelles".

"Am luat cunostinta despre aceste material de propaganda si expertii nostri verifica informatiile. Este clar ca Germania a devenit o tinta pentru teroristii internationali si aceste atacuri ar putea avea loc, dar aceste materiale nu schimba masurile de securitate luate pana acum", a explicat un purtator de cuvant al politie federale germane.

Din toamna anului trecut si pana in prezent, ISIL a reusit sa orchestreze doua lovituri de amploare pe teritoriul Europei: pe 13 noiembrie, la Paris, unde a ucis 130 de persoane in diferite atacuri desfasurate in mai multe puncte din oras si pe 22 martie, la Bruxelles, unde s-au inregistrat 32 de victime.

Jihadistii, cetateni europeni

Expertii in securitate estimeaza ca in teritoriile controlate de Statul Islamic in Siria si Irak s-ar afla aproximativ 20.000 de luptatori ai gruparii, 4.000 dintre acestia provenind din tarile din Europa de Vest, inclusiv 500-600 din Germania.

Marea Britanie, Franta si Belgia se numara printre tarile care inregistreaza un numar mare de cetateni care au fost recrutati de gruparea terorista, dupa cum arata un studiu al Centrului de Studiu pentru Politica si Radicalizare de pe langa Colegiul Regal din Londra.

La sfarsitul lunii trecute, procurorii germani au retinut in Koln un suspect de implicare in activitati teroriste ale Statului Islamic care tocmai s-a intors din Siria.

De la retinere pana la condamnare este un drum lung, dupa cum recunosc chiar anchetatorii germani.

"Ce probe putem strange dintr-o zona unde autoritatea statala nu exista? Cooperarea in termeni legali nu este posibila nici cu Siria, nici cu Irakul", a explicat procurorul general al Germaniei, Peter Frank.

Tarile din Europa de Vest raman in continuare in alerta fata de pericolul unor noi atacuri teroriste marca ISIL, dupa lovitura devastatoare derulata in martie la Bruxelles.

Germania este parte a coalitiei internationale impotriva Statului Islamic, dar pana acum fortele sale aeriene au fost implicate doar in misiuni de recunoastere si de realimentare a avioanelor de vanatoare.

#atentate teroriste Germania, #tinte teroristi Germania, #angela merkel, #atentate Statul Islamic UE , #Cancelarul Germaniei